21 oktober 2014, Redactie

Australiër veroordeeld voor webcamseks met virtueel lokmeisje

Een Australische man is veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege webcamseks met een virtueel meisje dat door Terres des Hommes is gecreëerd. Het is volgens de ontwikkelingsorganisatie voor het eerst dat contact met het virtuele meisje Sweetie heeft geleid tot een veroordeling.

video: Terres des Hommes

[meer...]

21 februari 2014, Redactie

Pakistaans journalist pleit in Tweede Kamer tegen drone-aanvallen

Hij is vanwege zijn protesten al ontvoerd en gemarteld. De Pakistaanse journalist Karim Khan vraagt aandacht voor de gevolgen van Amerikaanse drone-aanvallen in zijn land. Deze week spreekt hij in Nederland de leden van de Tweede Kamer toe.

Kahn verloor zijn zoon en zijn broer in een drone-aanval van de CIA in 2009. Sindsdien voert hij actie tegen de drone-aanvallen. Ze zouden volgens hem teveel onschuldige slachtoffers eisen. [meer...]

20 februari 2014, PAX

Creatief voor vrede

-advertorial-

Singer-Songwriter Tim Akkerman roept jou op om je creativiteit de vrije teugel te geven voor vrede. Is jouw zelfgemaakte vredesposter straks te zien in Tim’s nieuwste videoclip?


PAX. Vrede. Wie durft?

De actie is een initiatief van vredesorganisatie PAX. Het Griekse woord ‘Pax’ en de gelijknamige organisatie staan voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en in Nederland werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame wereld.

[meer...]

15 januari 2014, Redactie

Supermarkten misleiden kopers van speltbroden

Winkelbedrijven misleiden klanten bij de verkoop van zogenaamd speltbrood. De Speltbroden die in supermarkten worden verkocht kunnen zelden doorgaan voor echte speltbroden. Dat zeggen deskundigen in het VARA-consumentenprogramma Kassa!

Spelt is een oud graan dat in al heel vroeg in de Nederlandse geschiedenis werd verbouwd. Het beleeft een renaissance omdat het duurzamer zou zijn dan de meeste tarwesoorten. Spelt heeft minder bemesting nodig en is beter bestand tegen ziekten dan andere granen. Het wordt meestal biologisch verbouwd. Bovendien is het geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor tarwe.

De redactie van het consumentenprogramma liet een panel van deskundigen verschillende speltbroden testen, van C1000, Plus, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet. [meer...]

02 september 2013, Redactie

KWF wil geld terug van Inspire2Live

KWF Kankerbestrijding eist geld terug van zusterorganisatie Inspire2Live, de organisatie die is voortgekomen uit het succesvolle fondsenwervingsprogramma Alpe d’Huzes van KWF. Inspire2Live is in opspraak gekomen nadat oprichter Coen van Veenendaal zichzelf twee ton uitbetaalde uit het fonds. Ook is gebleken dat de organisatie nauwelijks geld uitgeeft aan kankeronderzoek.

Video: Nieuwsuur 30-08-2013

KWF Kankerbestrijding gaat geld terugvorderen dat nog niet door de stichting is uitgegeven. Ook wordt financiering die KWF heeft toegezegd aan Inspire2Live niet uitbetaald, zo laat KWF weten.

Voor zover bekend gaat KWF geen geld terugvorderen dat door Inspire2Live is besteed aan managementvergoedingen en reis- en verblijfskosten. Wel verwacht KWF nog een verantwoording van de accountant over het bedrag dat door de stichting al is uitgegeven.

De Inspire2Live-affaire is de derde incident in korte tijd in de fondsenwerving voor kankeronderzoek. Bij alle in opspraak geraakte organisaties zou sprake zijn van hoge organisatiekosten. Ook zou geld van donateurs niet worden besteed aan het beoogde doel. Twee jaar geleden kwam om die redenen de internationale organisatie Pink Ribbon in opspraak. De organisatie had haar donateurs beloofd onderzoek te financieren naar de bestrijding van borstkanker. Vorig jaar kwam het eveneens internationaal opererende Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF / WCRF-NL) in opspraak. Ook dit fonds zou te weinig geld uitgeven aan kankeronderzoek. Journalisten vonden bovendien kruisverbanden tussen bestuurders van de organisatie en bedrijven waar de organisatie diensten inkocht. Dat deed het vermoeden rijzen dat er sprake zou zijn van zelfverrijking door bestuurders.

Zie ook:

KWF: KWF-subsidie programma Understanding Life

07 augustus 2013, Redactie

Partij voor de Dieren niet blij met ecoduct

Het ecoduct over de A28 bij Hulshorst is geldverspilling en dieronvriendelijk bovendien. Dat zegt Marrianne Thieme (PvdD) in gesprek met het NCRV-programma Altijd Wat. Eerder dit jaar drong de Gelderse PVV, al kort na de opening, aan op definitieve sluiting van het ecoduct.

Video: Altijd Wat, NCRV


Het ecoduct is aangelegd om vooral het leefgebied van lokaal levende herten te vergroten. In maart van dit jaar maakten de eerste dieren gebruik van de oversteekplaats.

Aanvankelijk werd aangenomen dat ongeveer tien herten per dag de oversteek over de A28 zouden wagen. Dat bleek al snel het drievoudige te zijn. De oversteek biedt namelijk toegang tot een landbouwgebied waar de dieren zich tegoed kunnen doen aan de gewassen van boeren. Die zouden de schade vergoed krijgen, maar de schadevergoeding is ontoereikend doordat veel meer dieren van het ecoduct gebruik maken dan aanvankelijk is becijferd.

Het NCRV-programma Altijd Wat besteedt in de uitzending van deze week uitgebreid aandacht aan faunabeheer in Nederland. De uitzending is te zien op Uitzending Gemist

29 juli 2013, Redactie

Bloot voor vrijheid van meningsuiting

Bijna vijfhonderd actievoerders hebben vrijdag in hun blootje, enkel gehuld in een motorhelm, 800 meter gelopen over een crossbaan. The Naked Run For Freedom is een initiatief van Amnesty International, bedoeld om aandacht te vragen voor de Russische bandleden van Pussy Riot die vastzitten na een actie tegen de Russische president Poetin.

video: The Post Online

[meer...]

22 juli 2013, Redactie

Groene stroom uit urine

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd stroom op te wekken uit menselijke urine. Ze hebben dat gedaan door de urine door een mix van micro-organismen te laten sijpelen. Het leverde net genoeg stroom op voor een kort telefoongesprek met een mobiele telefoon.

Video: Bristol UWE

Een team van het Bristol Robotics Laboratory ontwikkelde de methode van energie-opwekking: „Het gebruiken van dit menselijke afvalmiddel als energiebron is zo eco als je het maar kunt krijgen”, aldus een van de onderzoekers. Het concept is getest en het werkt. Het is nu aan ons het proces door te ontwikkelen en te verfijnen, zodat we accu’s volledig kunnen opladen door micro-organismen.”

Zie ook:

Time: The power of pee

11 juli 2013, Redactie

Voormalig Israelisch ambassadeur weigert eerbetoon

De voormalig Israëlisch ambassadeur in Zuid-Afrika, Ismail Coovadia, zal de certificaten terugsturen die aantonen dat in zijn naam bomen zijn geplant in het ‘Ambassadors Forest’ in Israël. Het bos is in 2005 aangelegd op grond waar ooit het Arabische bedoeïenendorp al-Araqib stond. Coovadia wil geen eerbetoon op ‘gestolen grond’, zo verklaart hij.

De voormalig diplomaat doet de uitspraken in een brief aan filmmakers Mark Kaplan en Heidi Grunebaum. Het tweetal maakte een documentaire over het bos dat is aangelegd op grond waar voor de Israelisch-Arabische oorlog van 1948 Arabische dorpen waren gevestigd. Veel van de dorpen zijn na de Israëlische overwinning vernietigd en de bewoners verdreven. Veel Palestijnen refereren tot op vandaag aan die gebeurtenis als Al-Nakba, ‘de ramp’.

De documentaire ‘The Village under the Forest’ gaat over dat deel van het bos waar de ambassadeurs worden geëerd die Israël in Zuid-Afrika hebben vertegenwoordigd. Het ‘Zuid-Afrikaanse bos’ staat op grond waar ooit het Arabische dorp Lubya was.

De bomen zijn bedoeld als een eerbetoon aan Israëlische ambassadeurs en wordt ze toegekend door het Jewish National Fund (JNF) nadat de vertegenwoordigers van de staat Israël hun ambt hebben neergelegd. Coovadia verliet in december de diplomatieke dienst.

Video: Mark Kaplan en Heidi Grunebaum (trailer)

10 juli 2013, Redactie

Monumentale panden moeten energiezuiniger

Als het aan het kabinet ligt, moeten alle woningen in de toekomst minimaal energielabel C dragen. Dat levert grote problemen op voor bezitters van monumentale panden. Voor veel monumenten is het vrijwel onmogelijk om aan deze strenge eis te voldoen.

Eigenaren van monumentale panden maken zich zorgen. Ze vrezen dat in het nieuwe energieakkoord straks onredelijke eisen worden gesteld aan de isolatie en het energieverbruik van hun woningen. De daarvoor noodzakelijke aanpassingen zouden in veel gevallen bovendien onherstelbare schade aanrichten aan de woningen.

Video: 1Vandaag
sitestat