09 juli 2014, Redactie

Artsen Zonder Grenzen: “Geldgebrek niet oorzaak falende noodhulp”

Geldgebrek is niet de oorzaak voor het falen van de internationale noodhulp in grote crises. Dat schrijft hulporganisatie Artsen Zonder grenzen (AZG) in een rapport dat deze week is uitgebracht. Internationale hulporganisaties hebben meer geld, middelen en kennis dan ooit tot hun beschikking, zeggen de onderzoekers. Toch schiet het systeem van noodhulpverlening tekort.

[meer...]

14 mei 2013, Paul van der Sneppen (redactie)

“Ontwikkelingshulp is investeren, niet subsidiëren”

Vrijwel de hele ontwikkelingssector loopt te hoop tegen het nieuwe ontwikkelingsbeleid van minister Ploumen dat er vooral op gericht is om het Nederlandse bedrijfsleven meer te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en verduurzaming. Het beleid oogst vooral kritiek. Maar niet van Nico Roozen, voorman van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Hij sprak afgelopen maand in lovende bewoordingen tot de Tweede Kamer over Ploumen’s nieuwe koers. Roozen lijkt het debat over ontwikkelingshulp ‘gewonnen’ te hebben en kraait victorie. [meer...]

12 februari 2013, Redactie

Brits ontwikkelingsgeld verdwijnt in diepe zakken

Waar blijft Brits hulpgeld?

Waar blijft Brits hulpgeld?

“Miljoenen aan Brits ontwikkelingsgeld worden verkeerd besteed.” Dat is de conclusie van toezichthouders van het Britse parlement. Zelfs hulporganisaties waarvan het ministerie van ontwikkelingssamenwerking zelf vindt dat ze ‘ondermaats presteren’, krijgen toch miljoenen subsidie, zo melden de toezichthouders.

[meer...]

14 november 2012, Redactie

Lobby tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp

Het bleef even stil rond de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Maar de tegenlobby is vorige week definitief opgestaan. Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media, waaronder de Evangelische Omroep, gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief komt van ChristeUnie-kamerlid Joël Voordewind. [meer...]

30 oktober 2012, Redactie

“Nederland moet anders gaan denken over ontwikkelingssamenwerking”

“De koloniale geschiedenis van Westerse landen is een slechte ‘leermeester’ voor ontwikkelingssamenwerking. Het moralisme is niet meer van deze tijd.” Dat zegt Louise Fresco, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de UvA in Amsterdam.

Het machtsevenwicht in de wereld verschuift en daarmee ook het gezicht van ontwikkelingssamenwerking, constateert Fresco. Dat komt volgens de hoogleraar ook omdat nieuwe opkomende economieën als China en Brazilië geen ontwikkelingssamenwerking bedrijven vanuit een collectief schuldgevoel over een koloniaal verleden. Ook Nederland moet daarom anders over ontwikkelingssamenwerking gaan denken, vindt Fresco. De nadruk moet volgens de hoogleraar meer gelegd worden op kennisuitwisseling en opleiding.

Video: Future Fuel NU

24 september 2012, Redactie

Keniase filmmakers maken satire over ontwikkelingshulp

Ooit afgevraagd hoe in Afrika aan gekeken wordt tegen buitenlandse ontwikkelingshulp? Welnu, als het aan de Keniase filmmakers Hussein Kurji en Salim Keshavjee ligt, kunnen we volgend jaar genieten van een comedy-soap die daar een licht op werpt. De jonge filmmakers willen namelijk een serie maken over een volstrekt disfunctionele, Britse ontwikkelingsorganisatie in Nairobi.

Video: Xeinium

[meer...]

08 september 2012, Redactie

Ontwikkeling duurzame palmolie in Kameroen struikelt

De ontwikkeling van duurzame palmolie in Kameroen dreigt vast te lopen door een conflict binnen het internationale platform voor duurzame palmolie (RSPO). Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF), samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, een van de initiatiefnemers achter het verduurzamingsinitiatief.
[meer...]

06 augustus 2012, Redactie

Surinaamse belastingdienst legt Raymann duimschroeven aan

Jorgen_Raymann

Jörgen Raymann

Caberetier Jörgen Raymann is woest over een belastingaanslag van de Surinaamse belastingdienst. De podiumkunstenaar zamelt, onder meer, met benefietoptredens geld in voor goede doelen in zijn geboorteland Suriname. Tot zijn grote verbijstering loopt de Belastingdienst met een groot deel van de buit weg. [meer...]

06 augustus 2012, Redactie

Minder administratieve rompslomp voor ontwikkelingssector


Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken heeft deze week de regels van het Medefinancieringsstelsel (MFS II) aangepast. Hierdoor krijgen ontwikkelingsorganisaties volgens het ministerie te maken met aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten. Doel is om het geld efficiënter te besteden.

[meer...]

26 juli 2012, Redactie

China redt Afrika met eerlijke handel

Waar het Westen op alle manieren heeft gefaald om Afrika te ontwikkelen, daar gooit China hoge ogen. China is er in geslaagd om in dertig jaar tijd 300 miljoen Afrikanen uit armoede te trekken. De Chinese succesformule is ‘vrije en eerlijke handel’. Dat zegt de Zambiaans-Amerikaanse econome Dambisa Moyo in haar nieuwe boek ‘The Winner Takes All’.

interview met Dambisa Moyo in Nieuwsuur

YouTube voorvertoningsafbeelding

Moyo, ook auteur van de bestseller ‘Dead Aid’ over het falen van de Westerse ontwikkelingshulp in Afrika, vindt dat China lof toekomt voor de wijze waarop ze in Afrika handel drijft en het continent tot ontwikkeling brengt. Ze onderkent het eigenbelang van de Chinezen daarin. China heeft dringend grondstoffen nodig voor haar eigen economische ontwikkeling. Maar de wijze waarop de Chinezen in Afrika handelen, is er een van wederkerigheid. De Afrikanen profiteren van de komst van de Chinezen. [meer...]