04 januari 2019, Redactie

Negen ton Nederlands ontwikkelingsgeld verduisterd in Tanzania

Tanzaniaanse semi-overheidsinstanties en uitvoerende ontwikkelingsorganisaties hebben het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) opgelicht voor bijna negen ton. Buitenlandse Zaken sponsorde een infrastructuurproject, dat nooit is gebouwd. Corruptiebestrijders van de Tanzaniaanse overheid hebben een onderzoek ingesteld.

Het ministerie kreeg in juli vorig jaar een melding over een fraudeverdenking binnen het Tanzaniaanse programma, schrijft minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie stopte haar steun aan het programma en deed onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat een bedrag van 859.068 euro is verdwenen.

Fraude

Kaag schrijft dat zowel de co√∂rdinerende semi-overheidsorganisatie in Tanzania als uitvoerende partner-ngo’s in Tanzania betrokken zijn bij de fraude.

Het infrastructuurproject in Tanzania, waarvan niet duidelijk is om wat voor project het precies gaat, wordt nog wel afgebouwd. Dat moet begin volgend jaar af zijn. De uitvoerders hebben beloofd het project alsnog te bouwen of om het geld terug te betalen. Ook de Tanzaniaanse anti-corruptieautoriteit heeft inmiddels een justitieel onderzoek ingesteld naar de gang van zaken.

Zie ook:

Ministerie van Buitenlandse Zaken: kamerbrief over malversatie in Tanzaniaans programma.