03 september 2018, Redactie

Banken geven de brui aan Eerlijke Bankwijzer

Nederlandse banken werken niet meer mee aan de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt banken op hoe ze omgaan met thema’s als milieu, mensenrechten en transparantie.  De banken vinden dat de initiatiefnemers niet objectief zijn, ze zouden meningen niet van feiten onderscheiden.

Het platform is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en vakbond FNV. Opvallend is dat ook de banken als Triodos en De Volksbank, die zich nadrukkelijk profileren als duurzame bank, het overleg hebben verlaten. De initiatiefnemers staan nu helemaal alleen voor de taak om de banken te onderzoeken op duurzaamheid.

Onderzoek

Het geschil tussen de partijen speelt al drie jaar. Woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de banken al geruime tijd vergeefs proberen de onderzoeksmethodieken van de Eerlijke Bankwijzer op een hoger plan te brengen. De kritiek op de onderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer wordt gedeeld door alle banken.

Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer, laat weten dat het project blijft voortbestaan. Wel betreurt hij het opstappen van de banken. “Medewerking van de banken maakt het onderzoek wel veel makkelijker. Het lijkt erop dat sommige banken niet goed met kritiek vanuit de samenleving kunnen omgaan.”

Lees ook: Banken werken niet langer mee aan Eerlijke Bankwijzer