14 april 2016, Redactie

Online shopper let niet op duurzaamheid

De online shopper vindt informatie over aanbiedingen belangrijker dan informatie over duurzaamheid wanneer ze online voeding inkopen. Dat blijkt uit Het Duurzaamheid Kompas, een periodiek onderzoek naar actuele duurzaamheidsthema’s van communicatiebureau Schuttelaar & Partners en marketeer SmartAgent MarketResponse.

Gegevens over zaken als de herkomst van producten of informatie over keurmerken hebben bij het online shoppen weinig invloed op koopbeslissingen. Daarnaast lijkt er bij de online shopper minder behoefte te zijn aan informatie over gezondheid, zoals de samenstelling van producten of wettelijk verplichte informatie van producten. De online shopper gebruikt, net als de offline shopper, een vast boodschappenlijstje voordat hij tot aankoop overgaat.
Gemak
Het DuurzaamheidKompas laat zien dat gemak en een groot aanbod voor de online shopper belangrijk zijn. Gemak komt terug in de tijdsbesparing, zegt bijna 40% van de respondenten. Verder zijn een voldoende groot aanbod (42%) en aanbiedingen (23%) de belangrijkste argumenten om bij een online aanbieder voedingsmiddelen aan te schaffen.

De online shopper heeft een specifieke behoefte aan informatie over duurzaamheid en gezondheid, zegt Schuttelaar & Partners. Suzanne van der Pijll: “We zien dat de online consument meer tijd besteedt aan het inlezen voordat ze tot de daadwerkelijke aanschaf overgaat van voedingsmiddelen. Maar verhalen over de herkomst van de producten die ze kopen of de samenstelling ervan vinden zij minder relevant. Het zou interessant zijn om te kijken aan welke informatie zij wél behoefte hebben en hoe er effectief met hen over duurzaamheid en gezondheid kan worden gecommuniceerd”.

De uitkomsten van de zestiende editie van het DuurzaamheidKompas zijn tijdens het Food Event 2016 in Den Bosch gepresenteerd.