11 maart 2016, Redactie

voedingssector vindt communicatie over duurzaamheid en herkomst niet belangrijk

Voedingsproducenten en groothandels vinden dat de overheid duidelijkheid moet scheppen over welke duurzaamheidsinformatie op voedingsmiddelen moet staan en hoe. Niet de producenten, maar de overheid moet het initiatief nemen, vindt de branche. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Conclusr Research bij 156 Belgische en Nederlandse voedingsbedrijven.

De sector erkent dat consumenten om dergelijke informatie vragen. Die wetenschap vertaalt zich echter niet direct in actie, zo blijkt uit het onderzoek. Informatie over de ecologische voetafdruk van voedingsproducten of de herkomst van de voedingswaren of ingrediënten wordt nog maar summier vermeld.

Tussenhandel

Dat komt vooral omdat in de tussenhandel een andere prioritering geldt dan bij de eindgebruiker. Potentiële afnemers van voedingsbedrijven, de groothandel en detailhandel, kijken eerst naar prijs (66 procent), vervolgens naar kwaliteit (40 procent) en levertijd (35 procent). De herkomst van producten en certificaten van de leverancier maken de top vijf vol. Informatie over duurzaamheid (10 procent) en productspecificatie (9 procent) zijn niet de eerste zorgen van de zakelijke afnemers. Met slechts een handvol procenten zijn andere criteria als prijs-kwaliteitsverhouding, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en voedselveiligheid dat evenmin.

Duurzaamheid in productie en logistiek is dan ook voor niet meer dan 32 procent van de deelnemende voedingsbedrijven een zeer belangrijke voorwaarde voor een goede bedrijfsvoering. Daarmee ­­komt duurzaamheid op de zevende plaats na kwalitatief personeel, kostenbeperking, gedetailleerde productinformatie, strakke planning en gebruiksvriendelijke systemen. Voedingsbedrijven willen dus vooral transparantie over de productiekosten en in veel mindere mate over duurzaamheid, waar de consument om vraagt.

Verwachtingen

De bevraagde voedingsbedrijven erkennen dat het belang van duidelijke informatie over duurzaamheid en origine stijgt. Twee derden vermoedt dat klanten in de nabije toekomst de origine van producten zullen willen traceren. Iets meer dan 60 procent denkt dat klanten zullen willen weten of de ingrediënten op duurzame en faire manier worden geproduceerd.

Opnieuw 80 procent van de voedingsbedrijven verwacht dat ze grote veranderingen moeten ondergaan om anders te communiceren met klanten en consumenten. Van de respondenten geeft 77 procent aan dat de samenstelling van een product een onderscheidende factor is voor zijn klanten. Echter, 16 procent geeft aan dat ze geen informatie hebben over de herkomst van producten. Bijna een op vijf geeft aan dat ze geen inzicht hebben in de ecologische voetafdruk van hun productieproces en slechts 12 procent weet of zijn leveranciers gecertificeerd zijn.

Transparantie

Transparantie over duurzaamheid staat dus wel met stip op één (26 procent) bij de veranderingen die op stapel staan voor voedingsbedrijven. Toch is er weinig impuls om eraan te beginnen. Een overgrote meerderheid van de voedingsbedrijven verwacht dat de overheid hen zal verplichten om melding te maken van de herkomst van grondstoffen (87 procent). Voor andere duurzaamheidsfactoren gelooft men dat veel minder: duurzaamheid van de productie (19 procent) en ecologische voetafdruk (10 procent).