28 juli 2015, Redactie

Persoonlijke gegevens donateurs vallen in handen van marketingbureau

Persoonlijke gegevens van donateurs die gebruik maken van de website De Nationale Goededoelentest komen in handen van een commercieel marketingbureau. Dat schrijft het AD. De ‘neutrale stemwijzer’ voor goede doelen, is in stilte verkocht aan marketingbureau Pepperminds. Ook de gegevens van donateurs die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de ‘geefwijzer’ zijn nu in handen gevallen van Pepperminds.

Tot voor kort heeft de site verhuld ze deze maand is verkocht aan het Haarlemse marketingbedrijf Pepperminds. Die relatie stond slechts vermeld in de algemene voorwaarden. Vandaag, nadat het Algemeen Dagblad de verkoop van de site bekend heeft gemaakt, is de informatie op de website aangepast.

Fondsenwervers

De Goededoelentest adviseert donateurs om aan een bepaalde organisatie te schenken. Ze doet dat door bezoekers zeven vragen te laten beantwoorden. Daarop wordt de donateur gevraagd om zijn naam en adres achter te laten. Ook moeten deelnemers aan de test aanvinken dat ze er geen bezwaar tegen hebben dat er contact met ze wordt opgenomen door fondsenwervers.

In de goededoelensector is verontwaardigd gereageerd. De verkoop zou niet transparant zijn geweest, zo stelt onder meer professor filantropie Theo Schuyt. Norbert van Berckel, directeur van de Kennisbank Filantropie vraagt zich af wat Pepperminds gaat doen met de persoonlijke gegevens van donateurs. “Het bevreemdt mij dat om naam- en adresgegevens wordt gevraagd.”

Commercieel

Pepperminds werft, voornamelijk via straatacties, donateurs voor goede doelen. De straatwerving door marketingbureaus als Pepperminds is eerder slecht in de pers gekomen. Soms wordt meer dan een jaar aan donaties als commissie gerekend. Critici vrezen dat Pepperminds deelnemers van de Nationale Goede Doelen Test zal benaderen om ze als donateur te werven. Pepperminds bleef gisteren onbereikbaar voor commentaar.

De site GoedeDoelenTest.nl was tot voor kort in handen van initiatiefnemer Bart Hartman. De succesvolle ondernemer maakte in de goededoelensector naam door in 2009 een keurmerkenoorlog te ontketenen. Hij startte zelf een kwaliteitszegel voor charitatieve organisaties.

Toegankelijk

Zijn Keurmerk Goede Doelen (KGD) was zijn antwoord op de kritiek van voornamelijk kleine goede doelen op het algemeen geaccepteerde CBF-keurmerk voor Goede Doelen. Criticasters van het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF) vonden het keurmerk te weinig toegankelijk en onvoldoende garanties bieden voor degelijk bestuur en effici├źnte doelbesteding. Hartman pleitte voor een goededoelenkeurmerk dat toegankelijker is voor kleine organisaties en dat meer beoordeelt op effectiviteit van de organisatie. Tegelijk met het keurmerk startte hij de vergelijkingssite goededoelentest.nl.

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Keurmerken strijden om gunst NCDO

Wereldburgers.tv: Kieswijzer voor keurmerken