17 februari 2015, Redactie

KvK wil van iCloud af omwille van privacy en veiligheid

De Kamer van Koophandel (KvK) wil af van de Apple opslagdienst iCloud. Die is nu nog gekoppeld aan de IOS-versie van de Handelsregister-app. De cloudservice zou volgens het bestuursorgaan niet voldoen aan de eisen die de KvK stelt aan veiligheid van de gegevensopslag en het waarborgen van de privacy van de gebruikers. De KvK overweegt onder meer om een eigen server in te richten, zo meldt een woordvoerder.

Het bestuursorgaan lanceerde eind vorig jaar een mobiele applicatie voor Apple en Android toestellen. De app geeft gebruikers toegang tot het Handelsregister. Apple stelt echter als voorwaarde dat producten die via de app worden aangekocht op alle Apple apparaten beschikbaar moeten zijn. Ook moeten aankopen hersteld kunnen worden wanneer een of meerdere apparaten stukgaan of gestolen worden. Daar voorzag de applicatie die de KvK vorig jaar bij Apple aanbood niet in. Er is daarom gekozen om tijdelijk gebruik te maken van de Apple-dienst iCloud.

Verplichte winkelnering

Het is volgens de KvK-woordvoerder echter nooit de bedoeling geweest om klanten te verleiden tot verplichte winkelnering bij Apple. “We zijn verrast door de eisen die Apple aan ons product stelde en hebben toen, als tussenoplossing, voor deze weg gekozen. We zijn ons er echter van bewust dat het, onder meer om redenen van veiligheid en privacy, niet de beste oplossing is. We willen de IOS-versie van de app daarom graag aanpassen, als het kan dit jaar nog.”

De organisatie is vorig jaar bovendien meteen geconfronteerd met de tekortkomingen van iCloud, zo laat ze weten. De lancering van de Handelsregister-app viel namelijk samen met een geruchtmakend privacyschandaal waarbij privégegevens van beroemdheden via een veiligheidslek in iCloud zijn weggelekt. “Die affaire heeft hier natuurlijk ook vragen opgeroepen over de veiligheid en privacy van onze klanten”, aldus de woordvoerder.

De clientèle van de KvK lijkt ook niet veel op te hebben met de verplichte iCloud-opslag van hun aankopen. De KvK zegt te constateren dat veel Apple-gebruikers die de app downloaden deze uiteindelijk niet in gebruik nemen. “Dat is opmerkelijk en heeft volgens ons alles te maken met het feit dat ze gevraagd wordt om via iCloud producten op te slaan en te synchroniseren.”

De Android-versie van de Handelsregister-app verplicht de gebruiker overigens niet tot het gebruik van een cloudservice. De gebruikers van de Android-app slaan hun aankopen lokaal op, op hun eigen apparaat dus. Ze zijn daarmee ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging het synchroniseren van verschillende apparaten en het maken van reservekopieën.

Reorganisatie

De KvK bevindt zich midden in een transitie van dienstverlening vanuit regionale kantoren naar primair webgeoriënteerde dienstverlening. De lancering van de mobiele apps maken onderdeel uit van dat traject. Per 1 januari vorig jaar zijn de Kamer van Koophandel Nederland, de Regionale Kamers van Koophandel en Stichting Syntens samengevoegd tot één zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Een groot aantal regionale kantoren gaat sluiten.