15 februari 2015, Redactie

IBISS-voorman Van Buuren (63) overleden

De Nederlandse welzijnswerker Nanko van Buuren, voorman van de Braziliaanse ontwikkelingsorganisatie IBISS, is vrijdagochtend, 13 februari, op 63-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rio de Janeiro. Dat heeft het Nederlandse steunfonds van IBISS bekendgemaakt.

De Groninger Van Buuren woonde en werkte sinds eind jaren tachtig in Rio de Janeiro. Zijn organisatie, IBISS, spant zich in voor het welzijn van jongeren in verschillende sloppenwijken van de stad. De welzijnswerker bouwde in Brazilië met IBISS een  welzijnswerkimperium op waarin ten minste 13 organisaties zijn opgenomen.

Twijfels

Gedurende zijn ruim 25 jaar in Brazilië zijn er twijfels gerezen over het waarheidsgehalte van Van Buurens verhalen. Vooral de financiële verantwoording van zijn organisatie tegenover donateurs laat veel vragen onbeantwoord. Dat meldt dagblad NRC bij de bekendmaking van het overlijden van Van Buuren. De krant had twee gesprekken met de IBISS-voorman.

Daarin heeft hij onder meer toegegeven dat hij geen arts is. Van Buuren heeft zich jarenlang uitgegeven voor psychiater. De welzijnswerker is verschillende keren aangesproken op het vermeend misbruik van de dokterstitel, onder meer door samenwerkingspartners. Zijn verweer is steeds geweest dat hij de titel gebruikt op grond van een in 1976 afgeronde studie in Italië. Hij zou daar zijn opgeleid tot ‘sociaal psychiater’. Van Buuren studeerde echter nooit geneeskunde, zo verklaarde hij onlangs ook tegenover NRC.

Onderscheiden

In december 2007 is Nanko van Buuren in Groningen onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft de onderscheiding ontvangen voor zijn “belangrijke bijdrage aan een betere samenleving met minder sociale en economische ongelijkheid waarin de mensenrechten worden gerespecteerd”. Van Buuren laat een vrouw en een pleegzoon achter.