16 oktober 2014, Redactie

Duits duurzaamheidskeurmerk voor textiel struikelt

“De minister heeft ‘t verprutst!” Zo oordeelt parlementslid Renate Künast van Die Grünen over het initiatief van minister van ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) om een duurzaam textielkeurmerk in het leven te roepen voor de Duitse textielindustrie. Niemand werkt mee. Het initiatief zou te kleinschalig van opzet zijn en te hoge eisen stellen, zo stelt onder meer de brancheorganisatie voor de detailhandel HDE.

Soortgelijke geluiden zijn te horen vanuit de Duitse textielproducenten die veel van hun werk uitbesteden in lagelonenlanden. Ze vinden het ondoenlijk om de hele productieketen van katoenveld tot strijkijzer adequaat te controleren op misstanden. Bovendien is de Duitse textielindustrie een kleine speler op de wereldmarkt. “Een dergelijk keurmerk moet internationaal uitgerold worden”, zegt Uwe Mazura, woordvoerder van Brancheorganisatie voor de Textiel- en Mode-industrie.

Müller zelf gelooft ook al niet meer in het Duitse textielkeurmerk. Als alternatief plan stelt hij voor een samenwerkingsverband in het leven te roepen van duurzame textielproducenten. Maar ook dat plan wordt door de Duitse textielproducenten nog niet warm onthaald.

Zie ook:

Heute.de: Wirtschaft macht Front gegen Textil-Bündnis