10 september 2014, Redactie

Vermogende donateurs vragen nauwelijks verantwoording aan goede doelen

Vermogende Nederlanders doneren vaak grote bedragen aan goede doelen zonder zich af te vragen wat ermee gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson en Maastricht University naar het geefgedrag van Nederlandse miljonairs.

De meest opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat minder dan de helft van de respondenten informatie verwacht over de resultaten van het goede doel. Er wordt niet geïnformeerd naar specifieke successen of missers, of zelfs waarvoor het gedoneerde geld is gebruikt.

Kritisch

De enkele kritische donateurs die wel meer willen weten over wat er met hun geld gebeurt, stellen vooral eisen aan transparantie en de directiesalarissen. Uit deze beperkte groep komen vooral vragen over wat er met hun geld gebeurt. Enkele kritische donateurs eisen bovendien terughoudendheid van de goede doelen in het toekennen van directiesalarissen.

Vrijwel alle vermogende Nederlanders zijn filantropisch actief (92 procent). Gemiddeld geven zij jaarlijks 11.089,- euro aan goede doelen. Dit is gemiddeld 3,3 procent van hun inkomen. Vermogenden die hun kapitaal hebben verkregen via een eigen onderneming zijn absoluut gezien het meest vrijgevig. Zij schenken gemiddeld 14.135,- euro, terwijl respondenten die hun geld via een schenking of erfenis verkregen 11.824,- euro geven. Daarnaast is 34 procent van de vermogenden actief als vrijwilliger voor een goed doel en 18 procent vervult een bestuursfunctie.

Thema’s

De thema’s gezondheidszorg en welzijn zijn veruit het meest populair bij vermogende donateurs. Uit het onderzoek blijkt ook dat circa 53 procent van de vermogende Nederlanders geld geeft aan filantropische instellingen die zich op deze thema’s profileren. Natuurbescherming (39 procent) en internationale armoedebestrijding (38 procent) zijn eveneens populaire goede doelen.

Vermogenden met een eigen stichting geven vaak aan armoedebestrijding in het buitenland (42 procent). Onderwijs (34 procent) en kunst en cultuur (26 procent) zijn ook populair bij deze groep. De belangstelling voor gezondheid en welzijn is onder mensen met een eigen stichting minder dan bij vermogenden zonder stichting.

Nooit eerder werd in Nederland op deze schaal onderzoek gedaan naar het geefgedrag van miljonairs in Nederland. Aan het onderzoek deden 741 mensen met een minimaal vrij belegbaar vermogen van één miljoen euro mee.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO MeesPierson door het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) van de School of Business and Economics aan Maastricht University.