07 juni 2014, Redactie

Postcodeloterij gaf 14 miljoen aan ‘zinloos project’

De Nationale Postcode Loterij (NPL) heeft 14,4 miljoen euro gestoken in een project ondanks het feit dat bekend was dat het project geen effect heeft en een aantal betrokken natuurparken er om die reden niet aan mee willen werken. Critici beweren dat het geld ‘oneigenlijk’ wordt gebruikt.

Het omstreden project stuit op verzet van natuurbeschermers in Zuid-Afrika. Het gaat om een grootscheepse campagne waarbij de hoorn van neushoorns waardeloos wordt gemaakt. Dat gebeurt door de hoorns te impregneren met een mengsel van gif en verf. De NPL doneerde het bedrag in februari aan de Peace Parks Foundation en het Wereld Natuurfonds (WNF).

Geen bewijs

Er bestaat echter geen bewijs dat de toegepaste methode om de hoorn waardeloos te maken ook echt werkt. De cocktail zou volgens wetenschappers niet worden opgenomen door de hoorn. Om die reden weigeren grote wildparken in Zuid-Afrika, als het Krugerpark, aan het project mee te werken.

NPL-directievoorzitter Boudewijn Poelmann wuifde scepsis bij een werkbezoek aan Zuid-Afrika echter weg. „Als we wachten op de wetenschap zijn we twintig jaar verder en zijn alle neushoorns dood”, zei hij. Critici, waaronder Bram Büscher, die voor de Erasmus Universiteit veldonderzoek deed in Zuid-Afrika, beweren dat het geld niet is bedoeld om de neushoorn te redden, maar om de Peace Parks Foundation op de been te houden.

Slinkende populaties

In Zuid-Afrika is het aantal gedode neushoorns afgelopen vijf jaar opgelopen tot meer dan duizend per jaar. In Zuid-Afrika leven 19.000 witte en 2.000 zwarte neushoorns, de grootste populaties ter wereld.