03 juni 2014, Redactie

NSA verzamelt miljoenen foto’s van web

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt miljoenen foto’s van internet. De inlichtingendienst laat een geavanceerd gezichtherkenningsprogramma op de foto’s los om persoonsgegevens aan de gezichten op de plaatjes te koppelen. Dat schrijft de New York Times.

De NSA haalt de foto’s onder meer uit e-mails, mobiele telefoons, webcambeelden en video-conferenties, aldus de New York Times. De inlichtingendienst zou dit al jaren doen, zo schrijven de journalisten Laura Poitras en James Risen. Ze baseren zich op NSA-documenten.

Volgens de journalisten zou de techniek waarmee gezichtsherkenning wordt toegepast zich snel ontwikkelen. Het wordt daardoor steeds eenvoudiger om gezichten te herkennen. Uit de NSA-documenten waar de journalisten over beschikken zou enthousiasme voor het potentieel van de techniek spreken. Tot op heden is er wettelijk vrij weinig geregeld rond gezichtsherkenning. Dat geeft de NSA vrij spel.