17 mei 2014, Redactie

TNT Express zet duurzaamheid op tweede plan

“We zitten in een zwaar herstructuringsprogramma. Als je niet voor jezelf kunt zorgen, kun je ook niet voor anderen zorgen. En dus willen we eerst onze eigen onderneming gezond krijgen.” Dat zegt CEO Tex Gunning van postbedrijf TNT Express op vragen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) over de duurzaamheidsstrategie van de onderneming.
Dat wil volgens de CEO echter niet zeggen dat TNT Express geen verantwoording neemt voor haar rol in de samenleving. Het postbedrijf heeft de ambities, waar het gaat om verduurzaming, bijgesteld. “Maar doelen ten aanzien van de thema’s veiligheid, milieu en gezondheid blijven onaangetast.”

Een ander speerpunt in het duurzaamheidsbeleid heeft wél zwaar te lijden gehad onder de nieuwe verzakelijkte koers van het bedrijf. Het duurzame remuneratiebeleid lijkt namelijk geheel van de baan, zo moet de VBDO vaststellen. TNT Express heeft voor 2014 alle niet-financiële doelen uit de doelstellingen voor de variabele beloning geschrapt, met als enige uitzondering het thema klanttevredenheid.

Eerder geboekte winst op verduurzaming van het beloningsbeleid voor bestuurders lijkt daarmee in rook opgegaan. Dat maakt de VBDO op uit de reactie van commissaris Mary Harris, voorzitter van de remuneratiecommissie: “Ik kan u niet beloven dat we terugkomen met een uitbreiding van de niet-financiële criteria. De focus is nu op het realiseren van de huidige, zeer ambitieuze, doelstellingen.”