15 mei 2014, Redactie

Ballast Nedam doet belofte CO2-rapportage niet gestand

“Het rapporteren over CO2 op verschillende lijsten is geen doel op zich. We zetten liever in op resultaat.” Zo verweert de top van bouwbedrijf Ballast Nedam zich wanneer beleggersvereniging VBDO tijdens de aandeelhoudersvergadering vraagt waarom de deelname aan het internationale initiatief Carbon Disclosure Project (CDP) is uitgebleven.

Ballast Nedam heeft tijdens een eerdere aandeelhoudersvergadering CDP-rapportage in 2013 toegezegd, zo houdt de VBDO-afvaardiging CEO Theo Bruijninckx voor. Maar die ziet dat anders: “We overwegen elk jaar opnieuw deelname aan CDP. Het kan zijn heel goed zijn dat we besluiten volgend jaar wel deel te nemen.” Een harde toezegging krijgt de VBDO-afvaardiging echter niet. Maar met het oog op eventuele nieuwe buitenlandse aanbestedingen is deelname aan CDP wellicht wel aantrekkelijk, zo laat de Bruijninckx doorschemeren.


Nederlandse markt

Ballast Nedam is echter vooral actief op de Nederlandse markt en geeft daarom nu nog de voorkeur aan het volgen van de SKAO prestatieladder. “Dit certificaat levert ons tevens gunningsvoordeel op”, legt de CEO uit. Ballast Nedam rapporteert ook over de CO2-uitstoot op de website Duurzame Leverancier.

De buitenlandse activiteiten van het bouwbedrijf zijn relatief gering. Toch bieden die tijdens de aandeelhoudersvergadering wel genoeg stof voor gesprek. Zo wil de VBDO weten hoe het bedrijf wil voorkomen dat het bedrijf opnieuw in aanvaring komt met lokale overheden over belastingafdrachten. In Saoedi-Arabië is de bouwer voor de rechter gedaagd in zo’n kwestie.

Transparantie
De VBDO blijft aandringen op meer transparantie over belastingafdrachten, onder meer door rapportage over die afdrachten per land. Daar krijgt de vereniging het bouwbedrijf echter niet in mee. Het belastingbeleid van Ballast Nedam blijft, wat de VBDO betreft, daarom een kwetsbaar punt.