08 mei 2014, Redactie

Duurzame beleggersvereniging laakt lakse houding overheid

Een overheid die een staatsbank introduceert, maar dan als duurzame bank. Dat bepleit Giuseppe van der Helm. Het zou volgens de voorman van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) een hoogtepunt zijn in de verduurzaming van de kapitaalmarkt.

De VBDO-directeur beticht in het magazine P+ de overheid van een lakse houding waar het gaat om verduurzaming van de kapitaalmarkt: “Het ministerie van Financiën heeft bepaald geen duurzame geschiedenis geschreven. Weet je wat ik een mijlpaal zou vinden? Wanneer de Rijksoverheid een niet-duurzame bank redt en als duurzame bank weer op de markt zou terugbrengen. Dat zou je kunnen doen als eigenaar. Maar dat zie ik niet gebeuren. Is er enige druk vanuit Financiën, of het parlement of de regering op dit gebied? Ik zie een directeur een nieuwjaarstoespraak in vrouwenkleding uitspreken. En dat moet dan het hoogtepunt zijn.”

Pensioenen

De VBDO-directeur bepleit ook dat pensioenspaarders een forse stem krijgen over hun eigen pensioengelden. Van der Helm: “Het feit dat zoiets nog steeds niet het geval is, maakt dat de directies van pensioenfondsen nu uitermate zwak staan in controversiële kwesties. Denk aan beleggingen in de door Israël bezette gebieden. Als je die zaak eerst met je stakeholders doorpraat, dan sta je in de publieke discussie veel sterker.”

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank krijgen de wind van voren: “Bastions van ouderwets denken. Geen enkele stimulans voor duurzaam beleggen gaat ervan uit, of enige waardering voor duurzaam beleid.”