13 maart 2014, Redactie

ING-klanten ongerust over privacy

Maar liefst dertig procent van de ING-klanten overweegt over te stappen naar een andere bank. Dit naar aanleiding van het nieuws dat de bank klantgegevens wil gaan verkopen voor advertentiedoeleinden. Dat blijkt uit een enquête van TROS Radar.

Alleen al op basis van het nieuws dat ING de gegevens wil gaan gebruiken voor advertentiedoeleinden geeft 30,4 procent van de ING-klanten aan dat zij overwegen over te stappen naar een andere bank. 43,9 procent twijfelt hier nog over, en slechts 25,8 procent geeft aan bij ING te blijven. Bijna tachtig procent (78,8%) van de ING-klanten zegt dat door de aankondiging het vertrouwen in ING is afgenomen.

Privacy belangrijker

Vrijwel alle bankklanten (90,1%) vinden privacy belangrijker dan scherpe aanbiedingen of kortingen, zo blijkt uit de enquête. Ruim 83 procent van de klanten wil niet dat zijn of haar bank persoonlijke gegevens gebruikt voor advertentiedoeleinden, zelfs niet in ruil voor korting op producten of diensten van de bank zelf.

Ruim twee derde van alle deelnemers (67,5%) bewaart zijn geld liever in een oude sok dan op de bank wanneer hun bank persoonlijke gegevens gebruikt voor advertentiedoeleinden. Ruim 27.500 consumenten vulden de enquête in, waaronder ruim 15.000 ING-klanten.

Contactloos betalen

ING is deze week ook begonnen met een ander privacy-gevoelige operatie, het introduceren van contactloos betalen. Alle ING-klanten krijgen daarvoor ongevraagd een pas waarin een zogenaamde RFID-tag (radio frequency identification) is verwerkt. De technologie staat ook wel bekend als Near Field Communication (NFC). Ze maakt het mogelijk om zonder pincode te betalen door de pas dicht tegen een apparaat te houden dat de RFID-tag registreert.

Het gebruik van de technologie voor betalingen is omstreden. Het zou minder veilig zijn omdat zonder pincode betaald wordt. Maar er kleven ook privacybezwaren aan. Klanten kunnen, zo waarschuwen critici, er nooit helemaal zeker van zijn dat de tag niet ongevraagd wordt gebruikt om persoonsgegevens te registreren voor andere doelen dan voor betalingen. De technologie is niet nieuw en wordt al breed ingezet. De koppeling aan unieke persoonsgegevens, zoals bij bankpassen, ligt echter gevoelig.

Zie ook:

TROS Radar: Dertig procent klanten overweegt overstap