04 februari 2014, Redactie

Oprichters goededoelenloterij verdienden 78 miljoen

De oprichters van Goededoelenloterijen waaronder de Nationale Postcodeloterij, verdienden sinds 1989 ruim 78 miljoen euro uit hun nationale en internationale loterijactiviteiten. Dat schrijft NRC Handelsblad.

De verdiensten zijn onder meer afkomstig uit licentievergoedingen, salarissen en opbrengsten van de verkoop van aandelen. Tot nu toe was onbekend wat de oprichters zelf overhielden van hun zakelijke activiteiten voor de loterijen. De inkomsten zijn omstreden omdat de goededoelenloterijen binnen een beschermde markt opereren.

In totaal is sinds de oprichting van de eerste goededoelenloterij 277 miljoen euro doorgesluisd naar Novamedia, het marketingbedrijf van de oprichters. De groeiambities van de ondernemers hielden niet op aan de de Nederlandse grens. Met dat geld zijn namelijk meer lucratieve goededoelenloterijen opgezet in Groot-Brittannië en Zweden.

Twee van de vier oprichters hebben zich inmiddels teruggetrokken, één oprichter is overleden. Alleen Boudewijn Poelmann, ooit als hoofd leden- en fondsenwerving bij ontwikkelingsorganisatie Novib (nu Oxfam/Novib), is nog actief voor de Goede Doelen Loterijen in Europa. Quote schatte zijn vermogen zeven jaar geleden op 61 miljoen euro.

Zie ook:

NRC: Oprichters Goede Doelen Loterijen verdienden ruim 78 miljoen

Postcodeloterij: Goede Doelen Loterijen distantiëren zich van NRC artikel