18 januari 2014, Redactie

Donateurs hechten het minst aan welzijn en cultuur

Veel Nederlanders bezuinigen op hun giften aan goede doelen als de broekriem verder aangehaald moet worden. Cultuur- en welzijnsorganisaties worden het eerst uit het huishoudboekje geschrapt. Slechts zes procent van hun donateurs blijft bij een krapper huishoudbudget toch nog doneren. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van van het Nederlands Donateurspanel (NDP).

Toch houden lang niet alle Nederlanders de hand op de knip als goede doelen aankloppen. Vooral bij grote natuurrampen geven veel Nederlanders nog steeds geld om hun solidariteit betuigen met de slachtoffers. Maar liefst 39 procent van de respondenten uit het onderzoek gaven in november aan goede doelen die geld inzamelden voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen. De belangrijkste inzameling, die van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), bracht tot op heden ruim 36 miljoen op. De inzamelingsactie loopt nog steeds.

Minder opbrengst

De opbrengst is echter een fractie van die van eerdere grote inzamelingsacties. Het belangrijkste onderdeel van de inzameling, de grote, nationale televisie-actie in november, bracht nog geen 19 miljoen op. Soortgelijke campagnes voor de tsunami-slachtoffers in Azië in 2004 en de aardbevingsslachtoffers in Haïti in 2010 brachten nog respectievelijk 208 en 111 miljoen euro op, zes tot elf keer meer dus.

Die teruglopende opbrengsten hebben alles te maken met het vertrouwen van Nederlanders in goede doelen, zo lijkt het. Sinds 2007 volgt het Donateurspanel het ‘donateursvertrouwen’ dan ook op de voet. Volgens de onderzoekers zit dat sinds kort weer iets in de lift. Maar niet nadat het in september vorig jaar een historisch dieptepunt bereikte.

Strijkstok

Meer negatieve uitlatingen dan positieve

Van een kentering in het donateursvertrouwen is echter nog lang geen sprake. Integendeel. De laatste keer dat meer respondenten zich positief over goede doelen uitlieten dan negatief was in 2007. Daarna hebben donateurs zich consequent steeds meer negatief dan positief uitgesproken over de goede doelen en hun eigen geefbereidheid, zo maakt het NDP-onderzoek pijnlijk duidelijk.

Het is dus nog steeds niet best gesteld met het vertrouwen van de Nederlanders in goede doelen. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat van de mensen die niets hebben gegeven aan de actie voor de Filipijnen (61 procent) maar liefst 40 procent als reden opgeeft dat ze vinden dat er teveel aan ‘de strijkstok’ van de goede doelen blijft hangen. Er komt te weinig geld aan bij de mensen waarvoor het geld wordt ingezameld, zeggen ze.

Belangrijk werk

Dat wil niet zeggen dat Nederlanders het werk van goede doelen niet belangrijk vinden. Maar liefst 60 procent van de respondenten geeft aan dat ze wél belang hechten aan het werk van de charitatieve organisaties. Ze willen dan ook niet dat dat verloren gaat, aldus de rapportage.

Van alle goede doelen hebben de gezondheidsfondsen de allertrouwste donateurs. Maar liefst 34 procent van hen blijft geven aan de gezondheidsfondsen, zelfs wanneer er bezuinigd moet worden in het huishoudboekje. Maar ook de gezondheidsfondsen kunnen uit het rapport leren dat de rek uit die solidariteit raakt. Vorig jaar december gaf namelijk nog 39 procent van hun donateurs aan dat ze, ook in zwaar economisch weer, trouw blijven schenken aan de gezondheidsfondsen van hun keuze.

Het Nederlands Donateurspanel is een initiatief van marketingbureau WWAV. Het onderzoek is gedaan in opdracht van NDP/WWAV en de brancheorganisatie Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), vooral bekend van het CBF-keurmerk voor goede doelen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Peil.nl. WWAV meet elk kwartaal het donateursvertrouwen. Ze hanteert daarvoor de index voor het donateursvertrouwen in goede doelen. De index wordt samengesteld aan de hand van drie factoren; het geefklimaat, de geefbereidheid en de ontwikkeling van het imago van goede doelen.

Zie ook:

NDP Rapport 2013 – december

Wereldburgers.tv: Actie Filipijnen flopt