15 januari 2014, Redactie

Supermarkten misleiden kopers van speltbroden

Winkelbedrijven misleiden klanten bij de verkoop van zogenaamd speltbrood. De Speltbroden die in supermarkten worden verkocht kunnen zelden doorgaan voor echte speltbroden. Dat zeggen deskundigen in het VARA-consumentenprogramma Kassa!

Spelt is een oud graan dat in al heel vroeg in de Nederlandse geschiedenis werd verbouwd. Het beleeft een renaissance omdat het duurzamer zou zijn dan de meeste tarwesoorten. Spelt heeft minder bemesting nodig en is beter bestand tegen ziekten dan andere granen. Het wordt meestal biologisch verbouwd. Bovendien is het geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor tarwe.

De redactie van het consumentenprogramma liet een panel van deskundigen verschillende speltbroden testen, van C1000, Plus, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet.

Volgens de experts zijn de etiketten niet duidelijk en de gegevens die daar worden weergegeven zijn zo summier dat ze niet getoetst kunnen worden. Dat wekt argwaan. Temeer omdat de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken is met die van een origineel speltbrood zoals zij die kennen.

Ook de Consumentenbond is kritisch over de speltbroden uit supermarkten. Volgens de consumentenorganisatie suggereren de etiketten meer dan waargemaakt wordt. De Consumentenbond noemt de communicatie op de etiketten van speltbrood ‘misleidend’ en roept om een strengere aanpak.

De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld volkorenbrood. Als brood verkocht wordt als ‘volkoren’, moet het ook echt volledig uit volkoren bestaan.

Bij speltbrood is dit volgens Kassa! vogelvrij en mag dus worden bijgemengd. In Duitsland mag brood pas speltbrood genoemd worden als dit voor minimaal voor 90 procent uit spelt bestaat.

Zie ook:

AllesDuurzaam.nl: Spelt herontdekt