02 november 2013, Redactie

Aantal deelnemers Alpe d’HuZes gehalveerd na schandaal

Het aantal fietsers dat zich heeft ingeschreven voor de sponsorrit Alpe d’HuZes is fors gedaald nadat afgelopen zomer is gebleken dat initiatiefnemer Coen van Veenendaal zichzelf rijkelijk heeft beloond uit de sponsoropbrengsten, bestemd voor kankeronderzoek.

Gisteren sloot de officiële inschrijving voor de editie van 2014. Volgend jaar rijden tot nu toe maar 4000 deelnemers mee in het wielerevenment tegen kanker. Dit jaar waren dat er nog 7800. Dat bevestigt voorzitter Johan van der Waal.
Van Veenendaal declareerde ruim twee ton uit het fonds van Alpe d’HuZes via Stichting Inspire2live. Dat is bij veel sponsors en donateurs in het verkeerde keelgat geschoten. Van Veenendaal benadrukte in de publiciteitscampagnes rond Alpe d’HuZes steeds dat er geen cent van de donaties besteed zou worden aan duurbetaalde medewerkers. Alle organisatoren en hun helpers zouden zich geheel vrijwillig inzetten om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Dit jaar haalden de fietsers nog ruim 29 miljoen euro op voor KWF Kankerbestrijding. Voorzitter Van der Waal denkt dat de opbrengst van Alpe d’HuZes in 2014 niet boven de 10 miljoen euro uitkomt.

“Het zou mooi zijn als we op 4300 deelnemers uitkomen, het aantal van een paar jaar geleden. Dan zijn we weer terug bij af”, zegt Van der Waal in het AD. “Alpe d’HuZes stond voor veel mensen te boek als het meest zuivere evenement dat er was. Maar de stemming was deze zomer dat hier alleen maar graaiers rondlopen.”

Twee weken geleden meldde Van der Waal nog dat de aanmeldingen binnenstroomden.