24 september 2013, Redactie

Autofabrikanten sjoemelen met verbruikscijfers zuinige auto’s

Autofabrikanten sjoemelen nog steeds met de verbruiksgegevens van hun zuinige automodellen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma TROS Radar.

Radar wijt de afwijkingen tussen fabrieksopgaven en werkelijk brandstofverbruik vooral aan de testmethode die autofabrikanten gebruiken om het verbruik vast te stellen. Die biedt de fabrikanten de mogelijkheid om auto’s optimaal aan te passen aan de testomstandigheden. Zo worden de voertuigen bijvoorbeeld gestript van accessoires die niet wettelijk verplicht zijn om de windweerstand te verminderen en de auto lichter te maken.

Het gesjoemel met verbruiksopgaven is niet nieuw. In 2009 kwam het Duitse AutoBild al met een onderzoek waaruit blijkt dat makers van hybride auto’s claims over brandstofverbruik van hun auto’s niet waarmaken. Duitse autojournalisten constateerden ook bij andere auto’s, zowel benzine als diesel en hybride, forse afwijkingen van de fabrieksopgaven met het werkelijk gemeten brandstofverbruik. Maar de hybride voertuigen spanden de kroon. De Prius verbruikte in de AutoBild-test van 2009 maar liefst 39 procent af van het opgegeven verbruik, de hybride Honda Civic maar liefst 43 procent.

Vanaf 2015 moeten nieuwe auto’s voldoen aan een maximale CO2-uitstoot van 130 gram per kilometer. In 2020 wordt die norm verder aangescherpt. Dan moet een gemiddelde van 95g/km worden gehaald. Autofabrikanten hebben er dus veel belang bij dat hun auto zo zuinig mogelijk uit de test komt.

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Diesel schoner dan hybride

Wereldburgers.tv: Toyota boos over autotest

TROS Radar: Zuinige auto’s