12 september 2013, Redactie

Donateurs boos over ‘lange vingers’ Greenpeace

Donateurs van Greenpeace hebben woedend gereageerd op het besluit van de milieuorganisatie om het overeengekomen donatiebedrag automatisch te gaan verhogen. Greenpeace heeft afgelopen week, bij wijze van proef, het bedrag dat bij donateurs automatisch van de rekening wordt afgeschreven zelf verhoogd.

De milieuorganisatie heeft afgelopen week een brief gestuurd aan ruim 10.000 donateurs. Daarin wordt de automatische verhoging aangekondigd. Donateurs kunnen de maatregel alleen tegenhouden door zich binnen een maand zelf bij Greenpeace te melden en bezwaar te maken. Als ze niet of niet tijdig reageren, wordt het bedrag verhoogd. Het bedrag van de verhoging verschilt per donateur. Greenpeace wil tussen de 5 en de 24 euro extra incasseren op de overeengekomen jaardonatie.

De actie heeft vooral voor veel boze reacties gezorgd. Op Twitter en andere social media is de fondsenwervingsactie al sinds dinsdag een veelbesproken onderwerp. Greenpeace heeft de brief maandag de deur uit gedaan. Dinsdag had de organisatie al 475 telefonische reacties binnen.

De actie van Greenpeace is niet uniek, zegt een woordvoerder van de organisatie. “In Scandinavische landen en Argentinië hebben we goede ervaringen met deze methode”, zo legt hij uit. De organisatie heeft in een open brief gereageerd op de boze reacties vanuit het publiek.

Zie ook:

RTL XL: Editie NL