16 augustus 2013, Redactie

Puur en Eerlijk label van Albert Heijn misleidt consument

Het Puur & Eerlijk label dat grootgrutter Albert Heijn op veel van haar voedingsmiddelen toepast, is misleidend. Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch. De actiegroep gaat actievoeren tegen het label.

Producten met het Puur & Eerlijk label zijn niet geproduceerd, geteeld of ingekocht ‘met extra zorg voor mens, dier en milieu’, zoals de grootgrutter in haar eigen communicatie naar de consument toe aangeeft. “Veel producten bevatten smaakversterkers, E-nummers, dieronvriendelijk vlees of zuivel uit de bioindustrie”, aldus Meike Rijksen, hoofd campagnes van foodwatch.

Video: Albert Heijn

Foodwatch is woensdag een socialmedia-offensief gestart tegen het label. ‘We willen mensen bewust maken van de misleiding rond het label. Maar het zou het mooiste zijn als de supermarkt deze claim alleen maar zet op producten die écht puur en eerlijk zijn’, zegt Rijksen.

Het Puur & Eerlijk-label, een eigen label van AH, staat op producten die vallen onder één van de categorieën biologisch, fairtrade, duurzame vis, scharrel of ecologisch. Albert Heijn laat in een reactie weten de aantijgingen van Foodwatch onjuist en onterecht te vinden. “Albert Heijn heeft bewust gekozen voor één overkoepelend merk omdat consumenten door het grote aantal keurmerken door de bomen het bos niet meer zagen”, zo meldt een woordvoerder.