05 augustus 2013, Redactie

Buitenlandse zaken neemt Mariko Peters terug

Mariko Peters, het gewezen GroenLinks-kamerlid dat in opspraak kwam wegens vermeende vriendjespolitiek bij het toekennen van een subsidie, is weer terug op haar vroegere post bij het ministerie van buitenlandse zaken. Peters heeft vanuit die positie in 2005 haar geliefde Robert Kluijver aan een subsidie geholpen voor een circus-project in Afghanistan en raakte daardoor in opspraak.

Kluijver en Peters hadden in 2005 een ‘ontluikende relatie’. Kunstenaar Kluijver vroeg een subsidie aan bij het ministerie voor een ontwikkelingsproject, een circus van en voor Afghanen. Diplomaat Peters beoordeelde de aanvraag en gaf een positief advies mee. Daarop werd de subsidie toegekend.

Uit een integriteitsonderzoek, uitgevoerd door het ministerie, zou zijn gebleken dat geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. Wel had de GroenLinks-politica de relatie met Kluijver moeten melden, zo oordeelde het ministerie. Het GroenLinks partijbestuur zat duidelijk meer met de affaire in haar maag dan het ministerie. Ze schrapte de politica uiteindelijk van de kieslijst.