11 juli 2013, Redactie

Zelfgemaakte maaltijd niet beter dan kant-en-klaar

Zelfgemaakte maaltijden zijn niet voedzamer en komen zelfs iets slechter uit de bus dan de kant-en-klaar gerechten als het gaat over duurzaamheid. Dat blijkt uit Duits onderzoek, opgezet door het nieuwsprogramma ZDF Zeit.

De makers van het programma vergeleken producten van 64 producenten op transparantie, kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid. Ook probeerden de programmamakers, samen met een topkok, de geteste gerechten in de keuken zelf te bereiden.

Voedingswaarde

Meest opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat de kant-en-klaar maaltijden dezelfde voedingswaarde hebben als thuis bereide gerechten. Om tot dat inzicht te komen, lieten de programmamakers de gerechten onderzoeken door een gespecialiseerd laboratorium dat vooral in opdracht van de Duitse voedsel- en warenautoriteit werkt. De ongezonde reputatie van industrieel bereid voedsel berust vooral op vooroordelen, zo concluderen de onderzoekers.

Ook de stelling dat voorverpakte maaltijden, door de verpakkingsmaterialen en transportkosten, slechter zouden zijn voor het milieu houdt in de test geen stand. Verse ingrediënten hebben in de regel dezelfde ecologische voetafdruk als de producten die in de industriële bereiding worden gebruikt. De thuis klaargemaakte maaltijd verbruikt tijdens de bereiding echter veel meer energie dan de fabrieksmaaltijd, bijna twee keer zoveel.

Lokale ingrediënten

Het enige wat de consument zelf kan doen om de ecologische voetafdruk van de zelfbereide maaltijd te verkleinen, is uitsluitend ingrediënten kopen die uit de eigen streek komen. Maar het lijkt een wat ongelijke strijd want zelfs wanneer de thuiskok lokale ingrediënten gebruikt, behaalt de industriële keuken op het onderdeel energie-efficiëntie nog steeds een nipte overwinning op de thuiskeuken.

Met de transparantie is het in de voedingsmiddelenindustrie slecht gesteld. Etiketten zijn vaak onbegrijpelijk voor de consument. Van alle producenten is er bovendien slechts eentje bereid geweest om de televisiemakers een kijkje te gunnen in de keuken. Het gaat om een kleine producent van kant-en-klaar maaltijden in Oost-Duitsland. Alle andere 63 producenten hielden de deur stijf dicht.

Fijnproevers

Fijnproevers zullen bij het bekijken van de uitzending wellicht gruwen van de ingrediënten die bij industriële sommige maaltijden worden gebruikt. ZDF Zeit laat bijvoorbeeld zien hoe kipnuggets worden gemaakt van geslachte kippen die in hun geheel gepureerd worden tot een vleesmassa. Ook de beenderen van de dieren gaan mee.

Iets soortgelijks gebeurt met de schijven ‘ham’ op pizza’s. Die bestaat veelal niet uit echte ham, maar uit vleesresten die overblijven van de slacht. Die resten worden met een bindmiddel tot worst gemaakt en vervolgens in plakjes gesneden.

Op het bord

Die efficiënte wijze van vlees verwerken is zonder meer goed voor de ecologische voetafdruk van de fabrieksproducten. Niets van de dieren gaat immers verloren. Alle eiwitten belanden op het bord. Ook doen de eindproducten door de gebruikte ingrediënten niet onder voor thuis gemaakte maaltijden als het gaat om de voedzaamheid.

Maar als het om smaak gaat, winnen de thuis bereide maaltijden het doorgaans van gerechten uit de industriële keuken. Een ander argument dat spreekt voor het thuis kokkerellen, is dat de kok zelf veel meer zicht heeft op wat er precies op tafel komt en in welke hoeveelheden.

Zie ook:

Web.de: Fertiggerichte besser als ihr Ruf