28 juni 2013, Redactie

Apps stelen op grote schaal privacydata

Veel apps voor smartphones vergaren privacygevoelige data zonder toestemming. Dat concludeert de Wall Street Journal uit eigen onderzoek. De data wordt veelal doorverkocht aan datamakelaars of adverteerders.De privacy van smartphonegebruikers wordt slecht beschermd, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de Wall Street Journal wordt door aanbieders van apps veel gebruik gemaakt van het omstreden device ID. Dat is een methode om gebruikersprofielen te maken. Bijna de helft van de geteste apps stuurt verzamelt niet alleen het device ID, maar stuurt die ook door naar andere bedrijven. In totaal stuurden 28 van de 40 onderzochte apps verzamelde gebruikersdata door aan externe meet- en analysebureau’s die het koppelen aan profielen voor adverteerders.

Zie ook:

Webwereld.nl: ‘Kindvriendelijke’ apps slurpen privacydata