04 juni 2013, Redactie

Vrouwelijke toeristen mijden India vanwege seksueel geweld

Recente, geruchtmakende verkrachtingszaken hebben in India gezorgd voor een drastische terugval in het aantal toeristen dat het land bezoekt. Dat zeggen onder meer de verenigde kamers van koophandel en industrie in India.

Berichten over teruglopende aantallen toeristen volgen op twee verkrachtingszaken die internationaal de pers hebben gehaald. In Delhi werd eerder dit jaar een 23-jarige studente door meerdere mannen verkracht in een bus. Later werd de Indiase hoofdstad opnieuw opgeschrikt door een verkrachtingszaak toen een zesjarig meisje werd ontvoerd en verkracht. Beide zaken hebben internationaal de pers gehaald, vooral door de massale protesten die ze veroorzaakten.

De angst voor seksueel geweld onder vrouwelijke toeristen lijkt niet ongegrond. Seksueel geweld treft in India ook toeristen, zo blijkt uit berichtgeving. Afgelopen maandag nog is een Amerikaanse reiziger door truckchauffeurs verkracht in Manali, een toeristische trekpleister, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Delhi. In maart werd een Zwitserse toeriste die met de fiets onderweg was in Madhya Pradesh het slachtoffer van verkrachting. Een Koreaanse toeriste overkwam hetzelfde in januari. Ze verbleef in een hotel waar ze, naar verluid, werd gedrogeerd en seksueel misbruikt door de zoon van de hoteleigenaar.

De toeristische industrie luidt de noodklok. Uit onderzoek zou blijken dat het aantal vrouwelijke toeristen over de laatste maanden met 35 procent is afgenomen.