18 april 2013, Redactie

Nederlander blieft geen koffie of thee meer zonder duurzaam stempeltje

“Koffie en thee zonder een duurzaam keurmerk verkopen, wordt door Nederlandse consumenten steeds minder geaccepteerd.” Dat zegt Rank a Brand oprichter Niels Oskam. Rank a Brand heeft deze week een onderzoek afgerond dat inzicht geeft in hoe de koffie- en theehandel communiceert over duurzaamheid van hun producten. De handel lijkt daarbij vooral het hoofd te laten hangen naar de kritische consument. Die wil een duurzaam stempeltje op de verpakking.

Duurzame certificering voor koffie en thee wordt volgens Rank a Brand steeds gangbaarder in Nederland. In Nederland zijn de meeste merken in de winkelschappen te vinden die gecertificeerd zijn.

Bij de certificering van in Nederland verkochte duurzame koffie en thee wordt vooral gekeken naar arbeidsomstandigheden en milieu impact van de teelt. De keurmerken UTZ en Fair Trade van Max Havelaar worden in Nederland het meest gebruikt.

Klant is koning

De door Rank a Brand onderzochte merken spelen zichtbaar in op de wens van de consument om duurzame koffie en thee te kopen. Klant is koning, zo lijkt het motto van de verkopers.  Dat de handelaren ook werkelijk erg begaan zijn met mens en milieu in de landen waar de koffie wordt geproduceerd, is echter zeker geen vanzelfsprekendheid. Zo is de koffie van Douwe Egberts in Nederland vaak wel gecertificeerd, maar verkoopt het merk in landen waar duurzaamheid niet hoog op de agenda van de consument staat meestal koffie zonder keurmerk.

Rank a Brand vindt dat de merken Fair Trade Original, Pickwick, Twinings, Peeze, Redbeans en Cafe de Origen het meest transparant zijn over hun inspanningen om koffie en thee te verduurzamen. De onderzoekers kijken daarbij enkel naar informatie die de merken zelf daarover openbaar maken. De informatie wordt door Rank a Brand niet op betrouwbaarheid getoetst.

Misstanden

De grootste koffieproductielanden zijn Brazilië, Vietnam en Colombia en het leeuwendeel van de thee komt uit China en India. In de koffieteelt komen vaak misstanden voor. Het werk op de koffieplantages is zwaar en intensief. Kinderarbeid komt nog veel voor en het werken met bestrijdingsmiddelen kan gevaarlijk zijn voor mens en milieu.

Bron: Rank a Brand