25 maart 2013, Redactie

Microkredietorganisaties ontduiken belasting

Niet alleen multinationals ontwijken belasting via Nederland. Microkredietorganisaties die investeerders voorhouden dat ze met hun financiële producten armoede bestrijden, doen er net zo hard aan mee. Dat maakte nieuwssite OneWorld afgelopen week bekend.

Journalisten van OneWorld ontdekten drie microfiancieringsorganisaties die gebruik maken van Nederlandse belastingverdragen om belasting te ontwijken. Het gaat om de organisaties FINCA, ProCredit en Agora Microfinance. Elk van hen heeft volgens de Kamer van Koophandel een vestiging in Amsterdam. Maar wie daar op bezoek wil, treft geen enkel spoor aan van de kredietorganisaties. Het gaat om zogenaamde brievenbusmaatschappijen. Ook andere microkredietorganisaties gebruiken volgens OneWorld constructies om te voorkomen dat ze belastingen moeten afdragen in de landen waar ze actief zijn.

Belastingontwijking door organisaties die armoede zeggen te bestrijden, is op zijn zachtst gezegd ‘omstreden’. Belastingontwijking is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van armoede in ontwikkelingslanden, zo stelt onder meer de organisatie Tax Justice, een samenwerkingsverband van enkele maatschappelijke organisaties die het thema belastingontwijking onder de aandacht van publiek en politiek willen brengen. Tax Justice becijferde dat arme landen jaarlijks 122 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen.

Nederland heeft inmiddels een reputatie in de wereld als belastingparadijs. Bedrijven vestigen zich graag achter de Hollandse polderdijken omdat ze hier vaak veel minder belasting hoeven af te dragen dan in de landen waar ze hun geld verdienen.

Dat niet alleen grote multinationals zich daaraan schuldig maken is overigens geen nieuws meer. In 2006 hevelde popband U2 een groot deel van haar zakelijke activiteiten over van Ierland naar Nederland. Dat zorgde voor veel ophef in Groot-Brittannië, vooral omdat U2-voorman Bono zichzelf met zijn organisatie ONE herhaaldelijk in de spotlights heeft gezet als armoedebestrijder. Critici vinden dat Bono en zijn band in Ierland belasting moeten afdragen en zo een eerlijke bijdrage moeten leveren aan de kwaliteit van bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs in dat land.

Bron: OneWorld