20 februari 2013, Redactie

Invoerheffingen Chinese zonnepanelen kosten banen

“Maatregelen die de import van Chinese zonne-energieproducten belemmeren, kosten banen in de Europese energiesector.” Dat zegt de Europese brancheorganisatie Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE).

Volgens AFASE kan het banenverlies door de importbeperkende maatregelen binnen de EU oplopen tot wel 242.000 arbeidsplaatsen binnen drie jaar. Ze baseert zich op onderzoek van het economische instituut Prognos, dat gisteren tijdens een hoorzitting van AFASE, bij de Europese Commissie in Brussel is gepresenteerd.

Nederland

Hoewel het onderzoek niet specifiek ingaat op de gevolgen voor Nederland denkt AFASE dat ook in Nederland banen verdwijnen die zijn gerelateerd aan de import van zonnepanelen en de installatie ervan.

Europa en de Verenigde Staten hebben vorig jaar importbeperkende maatregelen genomen tegen om te voorkomen dat hun markten worden overspoeld met goedkope, zwaar gesubsidieerde Chinese zonnepanelen.

Kleinere vraag

De invoerheffingen zullen, zo stelt AFASE, leiden tot een aanzienlijk kleinere vraag naar zonne-energieproducten, wat zal resulteren in een afname in vraag naar installaties en diensten op dit gebied. Daarnaast zal Europa minder tussenproducten als grondstoffen en productieapparatuur aan China gaan leveren.

Zie ook:

AFASE: Punitive tariffs will cost EU jobs

NOS: Chinese zonnepanelenindustrie ingestort