17 februari 2013, Redactie

Rel over proefritje met elektrische auto

Doorgestoken kaart? Of niet? In de Verenigde Staten is een rel ontstaan over een proefrit met een elektrisch aangedreven Tesla Model S. Journalist John Broder van de New York Times nam het voertuig mee voor een lange proefrit, maar moest ruim voor de eindbestemming op sleeptouw genomen worden. De fabrikant van de auto beschuldigt de journalist er nu van het verhaal verzonnen te hebben.

Volgens Elon Musk, bestuurslid van autofabrikant Tesla, heeft Broder de test gemanipuleerd. In een blog valt Musk Broder aan op diens beoordeling van de auto in de new York Times.

Fantasie

Volgens Musk bewijzen data van de auto waar Broder mee reed dat Broder ‘fantaseerde’ of de auto ‘bewust verkeerd had gebruikt’. De batterij was helemaal niet te snel leeg geraakt en Broder had harder gereden dan hij beweerde. Bovendien had de journalist makkelijk op meer punten kunnen opladen. “Maar Broder had zijn mening over elektrische rijden al klaar voordat hij aan de rit begon”, zo stelt Musk.

Broder spreekt de beschuldigingen tegen in een uitvoerige reactie op de kritiek. Hij beschrijft onder meer hoe hij al vrij snel sceptisch werd over het aantal kilometers dat hij met de beschikbare accu kon rijden. De accu’s liepen sneller leeg dan verwacht. Ook beschrijft hij hoe hij zich onderweg door Tesla heeft laten informeren over hoe zoveel mogelijk kilometers uit de beschikbare accustroom te halen en hoe hij die aanwijzingen heeft opgevolgd.

Top Gear

Twee jaar geleden werd het Britse autoprogramma Top Gear stevig aangesproken op een kritische bespreking van de elektrische Nissan Leaf. De makers van het satirische autoprogramma zouden een test waarin de actieradius van een Leaf behoorlijk slecht uit de verf kwam in scene hebben gezet.

Zie ook:

NY Times: The charges are flying

NRC: Journalistiek proefritje wordt rel