12 februari 2013, Redactie

Brits ontwikkelingsgeld verdwijnt in diepe zakken

“Miljoenen aan Brits ontwikkelingsgeld worden verkeerd besteed.” Dat is de conclusie van toezichthouders van het Britse parlement. Zelfs hulporganisaties waarvan het ministerie van ontwikkelingssamenwerking zelf vindt dat ze ‘ondermaats presteren’, krijgen toch miljoenen subsidie, zo melden de toezichthouders.

Het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking besteedde vorig jaar 4,2 miljard euro, ongeveer de helft van het totale ontwikkelingsbudget, aan ontwikkelingsorganisaties. Uit het rapport van een van de toezichthoudende organen is gebleken dat het ministerie van bijna een op de vijf ontwikkelingsorganisaties, negen in totaal, zelf al had vastgesteld dat ze ‘weinig waar voor hun geld’ bieden. Maar slechts bij vier van hen werden om die reden de budgetten verkleind en dan ook nog eens voor een luttel totaalbedrag van niet meer dan 9,3 miljoen euro. Opvallend is dat de organisaties die in de ogen van het ministerie het slechtst scoren op ‘value for money’ vooral VN-organisaties zijn.

Diepe zakken

Veel geld komt volgens de rekenmeesters van het parlement terecht in de diepe zakken van consultancy bureaus. Dat op zich zou misschien niet meteen verontwaardiging wekken, ware het niet dat de directieleden van die bureaus zichzelf op kosten van de Britse belastingbetaler dikke bonussen toebedelen. Ook zouden hulporganisaties die door het ministerie worden gefinancierd veel te hoge kantoor- en administratiekosten hebben. De rapportages spreken in dit verband van ‘verspilling’.

Opschudding

De twee rapporten zijn onafhankelijk van elkaar opgesteld door de Public Accounts Committee (PAC) en de Commons International Development Committee en in de loop van de afgelopen twee weken gepubliceerd. Ze hebben voor opschudding gezorgd in het Britse parlement. Tijdens de historische bezuinigingsronde na de verkiezingen van 2010 is het Britse ontwikkelingsbudget vrijwel helemaal buiten schot gebleven. De Britten hechten eraan om vast te houden aan de internationale OESO-norm van 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI). De rapportages van de afgelopen twee weken hebben vooral onder conservatieve parlementariƫrs stemmen doen opgaan om die norm nu toch los te laten.

Bron: Daily Mail