11 februari 2013, Redactie

“Grote stichtingen slecht voor democratische proces”

“Grote NGO’s kunnen een nadelig effect hebben op democratische processen in de samenleving.” Dat vindt Pablo Eisenberg, werkzaam bij het Center for Public and Nonprofit Leadership aan de Georgetown Universiteit.

Eisenberg reageert in de New York Times op het initiatief van de Amerikaanse miljardairs Warren Buffet en Bill Gates die in 2010 hebben besloten de helft van hun mega-vermogen weg te geven en andere ‘superrijken’ oproepen hetzelfde te doen. Het geld zou worden besteed aan goede doelen en maatschappelijke missies. Inmiddels hebben meer dan 90 ‘superrijken’ aan de oproep gehoor gegeven.

Maar de reacties op ‘The Giving Pledge’ zijn verdeeld. Eisenberg is bang dat het alleen maar bijdraagt aan de hoeveelheid ‘mega-stichtingen’. Het zou volgens Eisenberg beter zijn als het geld direct bij onderwijs en sociale voorzieningen terecht komt in plaats van een grote stichting.

VPRO’ Tegenlicht besteed vanavond aandacht aan filantropen. De Tegenlicht-aflevering ‘Gulle Gevers’ is vanavond om 20.55.u. te zien op Nederland 2 en wordt dinsdagochtend om 10.00.u. herhaald.

Bron: VPRO Tegenlicht