08 februari 2013, Redactie

Elektrische auto niet duurzaam

Elektrische auto’s zijn niet duurzamer dan auto’s met verbrandingsmotoren. Dat blijkt uit onderzoek van De Noorse Universiteit voor Wetenschap en Techniek dat afgelopen maand is gepubliceerd.

Elektrische auto’s kunnen emissies van broeikasgassen terugdringen als er heel veel meer duurzame stroom wordt opgewekt om ze op te laten rijden. Maar op het moment dat een elektrische auto op de weg komt moet die wel eerst heel wat extra milieuschade goedmaken voor het voertuig gaat bijdragen aan een beter milieu en klimaat.

Oorzaak is het ingewikkelde productieproces van een elektrische auto. Die productie veroorzaakt veel meer uitstoot van broeikasgassen dan die van een normale auto, tweemaal zoveel zelfs, zo rekenen de onderzoekers van de Noorse Universiteit voor. Bij een elektrische auto vindt ongeveer de helft van de totale uitstoot van broeikasgassen plaats tijdens het productieproces. Ter vergelijking. Bij een gewone auto met verbrandingsmotor is dat slechts een luttele 10 procent.

Er was dringend behoefte aan een analyse van de gehele levensduur van een elektrische auto”, vindt de Vlaamse wetenschapsjournalist Kris de Decker. “Een elektrische motor is weliswaar veel energie-effici├źnter dan een verbrandingsmotor. Maar er is wel een grote, zware en complexe batterij nodig om hem van energie te voorzien.” Dat heeft verstrekkende gevolgen voor zowel het productieproces als voor het energieverbruik tijdens gebruik op de weg, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens De Decker wordt er ook vaak een verkeerd beeld geschetst van de duurzaamheid van elektrische voertuigen: “Het verbruik van de batterij, de elektronica en de koeling die er bijhoort, wordt nooit meegerekend in de lofzangen op de elektrische auto.”

Zie ook:

Lowtech Magazine: Eindelijk een levenscyclusanalyse van EV’s

Journal of Industrial Ecology: Article (full)