06 februari 2013, Maurits van Huijstee

Overtuiging

-gastblogger / opinie-

Diego Zonnesteek, 'klimaatverandering voor kinderen'...

Diego Zonnesteek, 'klimaatverandering voor kinderen'...

Ik schrijf een kinderboekenserie over de weg naar een duurzame aarde. Hernieuwbare energie en klimaatverandering spelen daarin een belangrijke rol. Om aandacht te krijgen voor het eerste deel heb ik het afgelopen half jaar letterlijk duizenden mensen gemaild over het bestaan daarvan. Geen spam of zo, maar gewoon een voor een, persoonlijk. Dat leidt soms tot heel aardige discussies over een van de centrale thema’s in het verhaal, klimaatverandering.

De meesten mensen reageren bijzonder enthousiast.  Vaak zijn hun antwoorden langer dan de mail die ik ze stuurde. En dan mail ik weer terug en bedank hun hartelijk. Gezelligheid troef.

Heel af en toe – 1 op de 40 reacties – kom ik mensen tegen die hele andere overtuigingen hebben dan ik. Ze schrijven me bijvoorbeeld dat het klimaatprobleem zwaar overdreven wordt, dat het niet zeker is dat het door de mensen komt, dat hernieuwbare energie helemaal niet zo goed is als gedacht, en dat de aarde de laatste tien jaar niet is opgewarmd.
(Dat laatste begrijp ik eerlijk gezegd dan weer niets van, want in de top 10 van warmste jaren ooit staan 9 jaren van na 1999. Maar goed).

Bijna altijd raden die mensen mij aan om eens wat meer te lezen van de klimaatsceptici.

Nou heb ik heel wat gelezen van klimaatsceptici. En sommigen komen op mij niet over als verstokte dwarsliggers. Ze lijken mij slimme, frisse, aardige mensen die gewoon overtuigd zijn dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Het punt is alleen… deze klimaatsceptici zijn zwaar, zeer zwaar in de minderheid. De verhouding binnen klimaatwetenschappers is ongeveer 199-1 – als het niet nog meer is. Heel anders dan de publieke opinie, waar 60% nog wel eens twijfelt of er wel sprake is van klimaatverandering en of dat inderdaad door de mens komt.

Dus… wie zal ik geloven?

Stel dat ik zou vermoeden dat de remmen van mijn auto het niet meer zo goed doen. En ik zou naar 200 garages gaan voor advies. 199 garages zeggen vervolgens dat ik nog ongeveer tussen de 1.000 en de 2.000 kilometer kan rijden met deze remmen (maar ze kunnen geen garanties geven). En één garage zegt: niets aan de hand meneer, u kunt nog 10.000 kilometer door. Wat doe je dan?

Ik vind het niet meer dan logisch dat Obama klimaatverandering als een van zijn drie speerpunten heeft benoemd. Nu nog even afwachten wat er uit komt…

Ben benieuwd naar uw mening.

Maurits van Huijstee is kinderboekenschrijver. Dit jaar bracht hij ‘Diego Zonnesteek en de Magische Bril’ uit, een boek voor kinderen over klimaatverandering en de weg naar een duurzame aarde (red.)