06 februari 2013, Redactie

Duurzame keurmerken voor Nederlandse reisorganisaties

Drie Nederlandse touroperators hebben als eerste ter wereld het ‘Travellife’ certificaat voor duurzame touroperators gekregen. Het keurmerk wordt ondersteund door de VN Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO). Het Travellife certificaat is het meest gebruikt in de toeristische sector, maar niet helemaal onomstreden.

Eind vorig jaar kwam ook Travelife negatief in de pers toen De Consumentenbond zeer negatief oordeelde over de verschillende duurzame hotelkeurmerken. De verschillende keurmerken, waaronder ook Travellife, hanteren volgens de consumentenorganisatie, verschillende en soms dubieuze criteria. Ook zou het aan de controle nogal eens iets mankeren, zo stelt de Consumentenbond. Van alle ‘groene’ hotelkeurmerken kon alleen het ecolabel ‘Greenkey’ de goedkeuring van de bond wegdragen. 

Het nieuwe Travellife certificaat voor de touroperators is niet beoordeeld. De Consumentenbond beperkte haar onderzoek tot de verschillende hotelcertificaten. Het certificaat voor touroperators is relatief nieuw. De drie ondernemingen, TUI Nederland, SNP Natuurreizen en Kuoni, hebben zelfs een wereldwijde primeur. Ze hebben het ‘Travelife duurzaamheidscertificaat voor touroperators’ afgelopen maand ontvangen op de Vakantiebeurs in Utrecht.

De bedrijven hebben zich volgens de beoordelaars onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De reisorganisaties voldoen aan de meer dan 150 Travelife-criteria die betrekking hebben op hun interne beleid en management, productassortiment, internationale handelspartners en consumentenvoorlichting.

Of een duurzaamheidscertificaat de bekroonde organisaties op voorsprong zet ten aanzien van concurrenten met een minder groen imago is niet helemaal duidelijk. Uit een enquête, vorig jaar, onder 3000 personen door reisorganisatie Weekendjeweg.nl blijkt dat nog maar 5,6% van de mensen een accommodatie zoekt met een duurzaamheidslabel. Net als uit enkele andere consumentenonderzoeken naar de bereidheid om duurzaamheid te laten meewegen in koopgedrag, blijkt dat de wil er wel is, maar die slechts mondjesmaat in daden wordt omgezet.

Zie ook:

Wereldburgers.TV: ‘Groene’ keurmerken hotels stellen weinig voor

UNWTO: Dutch Association of Travel Agents commits to UNWTO Code