29 januari 2013, Redactie

Urgenda niet transparant, wel sober

Geen topsalarissen, dure pretreisjes of andere verkwistende uitgaven bij Urgenda. Marjan Minnesma, het gezicht van de duurzaamheidsclub, moet wel toegeven dat het met de transparantie van de organisatie niet best is gesteld. Dat blijkt uit een interview dat nieuwssite Follow The Money (FTM) deze week had met Minnesma.

Het interview vond plaats nadat FTM had gepubliceerd over de gebrekkige transparantie van Urgenda. Jaarcijfers en statuten van de organisatie zijn niet openbaar. FTM kreeg ook geen reactie op herhaalde informatieverzoeken. Minnesma trekt het boetekleed aan. Wie van de hoed en de rand wil weten moet zich op het kantoor van de organisatie melden om inzage te krijgen in de stukken, zo laat ze weten.

Verklaring

Dat hoort anders, weet Minnesma ook. “Het publiceren van de jaarverslagen staat al langer op de planning maar door jullie bericht staat het nu hoger op de agenda”, stelt Minnesma tegenover FTM. “Er zal dit jaar nog een verslag op onze website staan.” Verklaring voor de gebrekkige transparantie moet volgens de Urgenda-directrice gezocht worden in het feit dat zij geen tijd heeft gehad om een ‘leesbare’ jaarverslagen te destilleren uit de jaarrekeningen van de organisatie.

Toch lijkt het op het eerste gezicht onwaarschijnlijk dat Urgenda grote geheimen verbergt, zo kan worden opgemaakt uit enkele kerncijfers die Minnesma tegenover FTM noemt. De organisatie lijkt op het eerste gezicht eerder spaarzaam om te gaan met publieke gelden die haar ter beschikking worden gesteld. Minnesma toucheert, naar eigen zeggen, voor haar fulltime baan een vrij bescheiden 3.500 euro bruto per maand, omgerekend circa 42.000 euro per jaar.

Lichtend voorbeeld

Dat is in het licht van de discussie omtrent directiesalarissen in de goededoelensector een lichtend voorbeeld van ‘duurzame remuneratie’ en soberheid. Een directielid bij een goededoelenorganisatie mag volgens de richtlijnen van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) maximaal 158.000 euro per jaar verdienen. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde salaris van een directielid 98.000 euro. Sinds 2008 wordt in de richtlijn de cao voor Rijksambtenaren gevolgd. In 2013 wordt het normbedrag bevroren.

Bron: FTM

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer!

Steun Wereldburgers.TV ook door ons te volgen op Facebook en Twitter