17 januari 2013, Redactie

“IJsland mag schulden betalen met groene stroom”

IJsland kan de openstaande miljardenschuld aan Nederland die is voortgekomen uit het debacle met de Icesave-bank gedeeltelijk aflossen door duurzame stroom te leveren. Dat heeft PvdA-kamerlid Jan Vos afgelopen week voorgesteld. CDA, SP en D66 steunen het idee van de regeringspartij.IJsland produceert meer duurzame energie dan het zelf verbruikt. Via een overzeese stroomkabel kunnen overschotten duurzame energie naar Nederland worden getransporteerd. De kosten van de kabel kunnen deels in natura door IJsland worden betaald, omdat het land nog voor €1,3 mrd bij Nederland in het krijt staat.

In het meest noordelijke land van Europa wordt 70 procent van de stroom opgewekt via waterkrachtcentrales. De rest komt van geothermische energie. In tegenstelling tot zonne- en windenergie is deze duurzame energiebron stabiel.

Daar liggen voor IJsland grote kansen. Volgens een rapport van consultancybureau McKinsey zou het exporteren van duurzame stroom voor IJsland een goede manier zijn om het land uit het economische slop te trekken. Nog maar 20 tot 25 procent van de mogelijkheden om energie op te wekken worden benut.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven