14 januari 2013, Redactie

Consumenten vertalen duurzame idealen niet in koopgedrag

Nederlandse consumenten zeggen duurzaamheid belangrijker te vinden dan ze in hun koopgedrag laten blijken. Dat blijkt uit het Nationaal Duurzaamheidsonderzoek van duurzaamheidpromotor 1 Miljoen Druppels.

Van de 914 respondenten geeft 93% aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Slechts 67% vindt van zichzelf dat hij of zij duurzaam leeft. Een nog lager percentage, 54%, zegt meer te willen betalen voor duurzame producten. In de praktijk blijkt slechts een fractie van de consumenten dat ook daadwerkelijk te vertalen naar meer bewust koopgedrag.

Het Nationaal Duurzaamheidsonderzoek is door de organisatie ‘1.000.000 Druppels’ gehouden om te monitoren hoe Nederlanders denken over duurzaamheid en welke acties ze hieraan verbinden. Sander Haas namens 1 Miljoen Druppels: “We zien dat vrijwel iedereen duurzaamheid belangrijk vindt. Men is er dus van overtuigd dat we op een fatsoenlijke manier met mens en milieu om moeten gaan. Maar het naar de praktijk brengen van dat besef zorgt voor problemen.”

1 Miljoen Druppels verstuurt wekelijks praktische duurzame tips waarmee mensen duurzamer kunnen leven zonder dat het geld kost. Sterker nog, de meeste tips leveren geld op, zo stelt de organisatie. “Als mensen die besparing inzetten om eens wat vaker meer duurzame producten te kopen dan kunnen ze hun eigen drang naar duurzaamheid invullen zonder dat het hen extra geld kost”, aldus Haas.

Bron: 1 Miljoen Druppels