02 januari 2013, Redactie

Afrika voorlopig niet aan de groene stroom

Olie wordt de belangrijkste stuwkracht achter economische ontwikkeling in Afrika. Dat zegt Tony Surridge van het South Africa’s National Energy Development Institute. Afrika’s energiebehoefte is de snelstgroeiende in de wereld en voor duurzame stroom is nauwelijks aandacht.

Toch wordt worden op het Afrikaanse continent ook duurzame energieprojecten uitgerold. Ghana bouwt met Britse ondernemingen aan een groot park voor zonne-energie dat in 2015 opgeleverd wordt en de productie van Ghanese energie met zes procent moet verhogen. In Noord Kenia wordt op dit moment het grootste windmolenpark in Afrika gebouwd.

En toch moeten Afrikaanse landen veel olie gaan verstoken als ze willen voorzien in hun energiebehoeften, zegt Surridge. “Vanuit een realistisch oogpunt is olie het beste alternatief. Het zal nog tientallen jaren duren voor ‘groene stroom’  in Afrika gaat concurreren met stroom uit fossiele brandstoffen.”

Op het Afrikaanse continent woont ongeveer 15 procent van de wereldbevolking. Toch gebruikt die slechts een magere drie procent van de totale wereldproductie aan stroom. Dat gaat volgens energie-experts snel veranderen want Afrika kent een snelle economische groei van jaarlijks ruim vier procent. Tegelijkertijd zijn 587 miljoen Afrikanen niet eens aangesloten op een elektriciteitsnet. In de landen ten zuiden van de Sahara is dat zelfs driekwart van de totale bevolking.

Zie ook:

CS Monitor: Africa’s energy consumption growing fastest