28 december 2012, Redactie

‘Groene’ keurmerken hotels stellen weinig voor

De tientallen ‘ecolabels’ voor groene hotels stellen weinig voor. Ze hanteren verschillende, en soms dubieuze, criteria en de controle mankeert nogal eens. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De keurmerken zijn weinigzeggend door de lage eisen die worden gesteld en doordat serieuze controle nogal eens ontbreekt. Zelfs kinderarbeid kan voorkomen in een hotel met een duurzaamheidskeurmerk.

Veel hotels afficheren zich als milieuvriendelijk, maar zijn dat in werkelijkheid niet echt. Bij het keurmerk ECEAT kan de accommodatiehouder zelfs eigenhandig bepalen of hij in aanmerking komt voor het label. De slager keurt dus zijn eigen vlees, aldus de bond. Alleen het ecolabel Green Key wordt door de Consumentenbond genoemd als een gunstige ‘uitzondering op de regel’.

Voor het EU Ecolabel hoeven de airco en lampen van hotelkamers niet automatisch te worden uitgeschakeld bij vertrek. Zo kan een leeg hotel probleemloos continu verlicht en gekoeld zijn én ook nog eens bekroond worden om het ecobeleid. Green Key, het op een na grootste label, lijkt het beste uit de bus te komen. De beschreven 337 criteria zijn concreet, meetbaar en controleerbaar.

Wereldwijd wordt het keurmerk van Travellife het meest gehanteerd. Een hotel dat een van de drie labels wil krijgen, moet voldoen aan 99 criteria. Voor een bronzen waardering volstaat voldoen aan 14 criteria. Een opmerkelijk sociaal criterium zijn de ‘speciale werktijden en –omstandigheden voor kinderen onder de 14 jaar’. Dat impliceert volgens de Consumentenbond dit dat er zeer jonge kinderen kunnen werken in een gecertificeerde accommodatie.

Het volledige artikel wordt door de Consumentenbond gepubliceerd in de Reisgids die ze in januari uitbrengt.

Bron: De Consumentenbond