12 december 2012, Redactie

Rechter steunt Mexicaans verzet tegen windmolens

Een Mexicaanse rechtbank heeft vrijdag bepaald dat de bouwactiviteiten voor een groot windpark in de deelstaat Oaxaca voorlopig stopgezet moeten worden. Vanuit de inheemse bevolking is veel weerstand tegen het windmolenpark. Een van de investeerders in het megaproject is het Nederlandse pensioenfonds PGGM.

Het federale verbod moet voorkomen dat de autoriteiten de landbouwgronden en opbrengsten aan de bevolking kunnen onttrekken. De tegenstanders van het windpark, vooral Huave-indianen uit de streek, zijn blij met de juridische beslissing. ‘Dit is een overwinning in de strijd voor het respect op land en de rechten van de inheemse bevolking’ lieten ze de Mexicaanse krant Proceso weten.

Het rechterlijk beval kwam een dag nadat er een bemiddelingscommissie was ingesteld door het parlement van Oaxaca. Die commissie moet de conflicten en verdeeldheid die rond het geplande windpark zijn ontstaan helpen oplossen. Volgens Proceso zouden investerende bedrijven dreigen af te haken door de problemen.

Zie ook:

Wereldburgers.TV: protest tegen windmolens

Milieudefensie: Tegenwind in Mexico