22 november 2012, Redactie

Meegluren door veiligheidslek openbare camera’s

Iedereen kan de besturing van openbare camera’s overnemen en zo tot in woon- en slaapkamers van privéwoningen gluren. Dat ontdekte het computertijdschrift PC-Active. Redacteuren van het blad konden zelfs meekijken op het toetsenbord van een pinautomaat, zo meldt het blad.

Video: PC-Active


De redactie van PC-Active is getipt door een lezer. Die heeft enkele maanden geleden al uitgevonden dat openbare camera’s van het bedrijf WebCam.NL door een simpele wijziging van het webadres ineens kunnen inzoomen op gebieden die normaal gesproken niet zichtbaar mogen zijn. Daarnaast zijn extra instellingen zoals de autozoom, autofocus en nachtfilters aan te zetten, zonder dat er een beheerderwachtwoord nodig is. Iedereen die een pagina bezoekt met live camerabeelden voorzien van vooraf ingestelde vaste camerapunten kan in de praktijk de controle van de deze camera’s overnemen.

WebCam.NL is drie maanden geleden al door de tipgever van PC-Active gewaarschuwd dat er sprake is van een veiligheidslek, zo meldt het tijdschrift in haar persbericht. Ook de redactie van PC-Active zelf heeft contact gehad met WebCam.NL en aangekondigd over de beveiligingslek te gaan publiceren. Het bedrijf heeft pas aan de vooravond van de publicatie in PC-Active de besturing van de camera’s met een wachtwoord beveiligd. Dat heeft niet kunnen verhinderen dat bij het uitgaan van dit bericht nog steeds enkele camera’s niet beveiligd zijn.

Peter Austin, oprichter van Unlimited Visions NV – tevens beheerder van WebCam.NL – stelt dat de Nederlandse privacy-wetgeving voor de openbare camera’s van WebCam.NL niet opgaat: “De reden dat de privacy niet geschonden wordt is dat de WebCam.NL camera’s geen beelden opnemen, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Er zijn geen opnames die terug gekeken kunnen worden op de seconde nauwkeurig. De beelden zijn live en dat is het.” Het lukte de redactie van PC-Active echter om video- en fotomateriaal op te slaan, door schermafdrukken en opnames van het computerscherm te maken.

PC-Active publiceert over de beveiligingslek in het eerstvolgende nummer van het blad dat morgen in de winkels ligt.