14 november 2012, Redactie

Lobby tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp

Het bleef even stil rond de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Maar de tegenlobby is vorige week definitief opgestaan. Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media, waaronder de Evangelische Omroep, gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief komt van ChristeUnie-kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie trekken samen op tegen de geplande korting van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. De lobby onder aanvoering van Voordewind stelt niet alleen de bezuinigingen ter discussie die de hulp direct treffen. Ze heeft ook haar oog laten vallen op potjes die wel zijn bedoeld voor ontwikkelingssamenwerking, maar niet direct ten goede komen aan het de budgetten van ontwikkelingsorganisaties. Zo wil de lobby een fonds van 750 miljoen euro dat is bestemd voor investeringen van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden ter discussie stellen tijdens de besprekingen van het regeerakkoord.

Ook moet er meer gedaan worden aan het draagvlak bij het publiek voor ontwikkelingssamenwerking, vindt Voordewind: ”Mensen moeten zien dat ontwikkelingssamenwerking geen weggegooid geld is”, aldus het CU-kamerlid. Opvallend in dit verband is dat, zo laat de CU weten, tijdens het overleg van de tegenlobby woensdag ook ‘vertegenwoordigers van de media’ aanwezig waren. De partij noemt onder meer de Evangelische Omroep als een van de medestanders in de campagne tegen de bezuinigingen.

Verder worden bekende Nederlanders en prominenten uit regeringspartijen VVD en PvdA gevraagd zich uit te spreken tegen de bezuiniging. Publieke verontwaardiging kan helpen in de strijd tegen de korting van 1 miljard, aldus Voordewind. ”Kijk maar naar de zorgpremie.”

Zie ook:

Christen Unie: CU roept PvdA-achterban op tot actie tegen korten ontwikkelingshulp