30 oktober 2012, Redactie

“Nederland moet anders gaan denken over ontwikkelingssamenwerking”

“De koloniale geschiedenis van Westerse landen is een slechte ‘leermeester’ voor ontwikkelingssamenwerking. Het moralisme is niet meer van deze tijd.” Dat zegt Louise Fresco, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de UvA in Amsterdam.

Het machtsevenwicht in de wereld verschuift en daarmee ook het gezicht van ontwikkelingssamenwerking, constateert Fresco. Dat komt volgens de hoogleraar ook omdat nieuwe opkomende economieën als China en Brazilië geen ontwikkelingssamenwerking bedrijven vanuit een collectief schuldgevoel over een koloniaal verleden. Ook Nederland moet daarom anders over ontwikkelingssamenwerking gaan denken, vindt Fresco. De nadruk moet volgens de hoogleraar meer gelegd worden op kennisuitwisseling en opleiding.

Video: Future Fuel NU