24 september 2012, Redactie

Keniase filmmakers maken satire over ontwikkelingshulp

Ooit afgevraagd hoe in Afrika aan gekeken wordt tegen buitenlandse ontwikkelingshulp? Welnu, als het aan de Keniase filmmakers Hussein Kurji en Salim Keshavjee ligt, kunnen we volgend jaar genieten van een comedy-soap die daar een licht op werpt. De jonge filmmakers willen namelijk een serie maken over een volstrekt disfunctionele, Britse ontwikkelingsorganisatie in Nairobi.

Video: Xeinium

“The Samaritans is een comedy-soap over een ontwikkelingsorganisatie waar eigenlijk helemaal niets gebeurt.” Zo prijzen producent Hussein Kurji en regisseur Salim Keshavjee hun serie aan. Toch valt er genoeg te lachen. Alle verwikkelingen draaien om de medewerkers van de organisatie ‘Aid for Aid’. Die tonen zich vooral incompetent en zitten elkaar bovendien vreselijk in de weg.

Nutteloze rapporten

Het hoofkantoor in Engeland helpt ook al niet erg mee. De Aid for Aid buitenpost in Nairobi krijgt steeds opnieuw te maken met merkwaardige beslissingen en vreemde eisen van het Britse hoofdkantoor. De veldwerkers in Nairobi klagen steen en been over zoveel wanbeleid. Het hindert ze bij hun werk, het schrijven van zoveel mogelijk nutteloze rapporten.

Westers publiek

Kurji en Keshavjee willen van ‘The Samaritans’ een 13-delige serie maken. De financiering hebben ze nog niet rond. Wel hebben ze op platte beurs een nog ietwat amateuristisch aandoende pilot-aflevering in elkaar gedraaid. Als ze het geld voor de serie voor 15 okober bijeen krijgen, willen ze in maart volgend jaar de eerste serie afleveringen opleveren. ‘The Samaritans’ wordt niet in de eerste plaats gemaakt voor de Keniase markt. De makers richten zich op een Westers publiek, met name in Europa en de Verenigde Staten, zo laat Hussein Kurji Wereldburgers.TV weten. Belangstellende televisiestations hebben zich nog niet gemeld.