16 september 2012, Redactie

Milieu Centraal lanceert app KeurmerkenWijzer

Informatiecentrum Milieu Centraal presenteert deze week de KeurmerkenWijzer, een gratis app met meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken en logo’s.

De KeurmerkenWijzer geeft voor elk logo aan welke garanties het claimt met betrekking tot duurzaamheid. Aspecten als milieu, dierenwelzijn en sociale impact worden apart beoordeeld. Ook laat de app zien hoe de controle is geregeld.

Video: VARA’s Kassa!

De gratis app KeurmerkenWijzer bevat meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken. Aan de hand van een score van 1 tot 5 laat de app zien het of het product voldoet aan meer of minder strenge eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden. Ook staat erbij vermeld of het keurmerk een gedegen controle kent.

De keurmerken en logo’s in de KeurmerkenWijzer zijn verdeeld in categorieën zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen, en verpakkingen. Maar de gebruiker kan ook zoeken op alfabet of trefwoord.

Behalve de duurzaamheidskeurmerken bevat de app KeurmerkenWijzer ook fabrikantenlogo’s. Dat zijn logo’s die fabrikanten zelf op een product zetten. In een aantal gevallen kunnen dergelijke logo’s betekenen dat er daadwerkelijk stappen zijn genomen om het product bijvoorbeeld ‘groener’ of gezonder te maken.  Dergelijke producten kunnen dus wel degelijk milieuvriendelijk, diervriendelijk of fair zijn, stelt Milieu Centraal. Maar fabrikantenlogo’s worden niet door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd. Dat geeft de consument minder houvast voor wat betreft de betrouwbaarheid van het logo en wat het belooft.

Omdat fabrikantenlogo’s in een hoog tempo komen en gaan, zijn alleen  de meest voorkomende opgenomen in de KeurmerkenWijzer.

Zie ook:

Keurmerkenwijzer voor i-Phone: download

Keurmerkenwijzer voor Android: download