09 september 2012, Redactie

Onderzoek naar keurmerken duurzame vis

Uit nieuw onderzoek naar ecolabels voor duurzame wild gevangen vis komt het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) als beste uit de bus. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) deze week. Het WNF is de initiatiefnemer en actief promotor van het keurmerk. Het MSC-keurmerk is de afgelopen jaren echter ook herhaaldelijk in opspraak geweest omdat het haar eigen duurzaamheidseisen niet zou weten te handhaven.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de International Seafood Summit in Hong Kong, een jaarlijkse bijeenkomst van vertegenwoordigers uit de visserij industrie en natuurbeschermingsorganisaties.

In opspraak

De uitkomst geeft, volgens critici, te denken over de kwaliteit van duurzame viskeurmerken in het algemeen. Koploper MSC kwam namelijk herhaaldelijk in opspraak, onder meer omdat het de vangst zou gedogen van vissoorten die bedreigd worden met uitsterven.

In het onderzoek wordt het herstel van de visbestanden gemeten, de impact van de visserij op het ecosysteem en ook de mate van onafhankelijkheid van het keurmerk. Vier labels zijn onder de loep genomen: Marine Stewardship Council (MSC) scoort met 93% verreweg het hoogst. Alaska Seafood Marketing Institute staat met 54% op de tweede plaats, Friends of the Sea komt uit op de derde plaats (51%) en Iceland Responsible Fisheries scoort het laagst met 46%.

Transparantie

Een van de belangrijkste redenen voor de beduidend lagere uitkomsten zijn het gebrek aan transparantie over de procedures voor certificering. Ook de mate waarin informatie over het ecolabel makkelijk toegankelijk is voor het publiek telt zwaar mee.

Sinds de oprichting van het keurmerk MSC in 1997 zijn veel ecolabels op de markt gekomen. Deze wildgroei maakt het voor de consument soms moeilijk om door de spreekwoordelijke bomen het bos nog te zien, vindt ook het WNF.

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer!

Steun Wereldburgers.TV ook door ons te volgen op Facebook en Twitter