08 september 2012, Redactie

Ontwikkeling duurzame palmolie in Kameroen struikelt

De ontwikkeling van duurzame palmolie in Kameroen dreigt vast te lopen door een conflict binnen het internationale platform voor duurzame palmolie (RSPO). Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF), samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, een van de initiatiefnemers achter het verduurzamingsinitiatief.

Het in de VS gevestigde bedrijf Herakles Farms heeft zich teruggetrokken uit het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), zo meldt WNF deze week. Dat nieuws is niet bepaald een opsteker voor het samenwerkingsverband dat toch al stevig onder vuur ligt vanuit verschillende maatschappelijke organisaties die het samenwerkingsmodel van WNF en grote multinationals ‘contraproductief’ vinden.

Greenwashing

Het ‘rondetafelmodel’ dat WNF en Solidaridad in het leven hebben geroepen om agrarische productie te verduurzamen, leidt volgens critici tot onaanvaardbare compromissen en ‘greenwashing’ van producten die, volgens hen, weinig met duurzaamheid te maken hebben. Greenpeace heeft in een interview met Wereldburgers.TV laten weten dat ze vindt dat het model ‘degelijke regel- en wetgeving omtrent duurzame productie in de weg staat’. Het RSPO wordt, samen met enkele andere samenwerkingsverbanden tot verduurzaming van agrarische grondstoffen, met 130 miljoen euro gesteund door het ministerie van buitenlandse zaken (en ontwikkelingssamenwerking).

Het conflict binnen de RSPO is volgens het WNF geëscaleerd nadat het ze een klacht heeft ingediend bij de RSPO omdat Herakles Farms zich niet aan de RSPO richtlijnen zou houden. Verschillende klagers drongen er bij de RSPO op aan dat Herakles een zogeheten High Conservation Value Assessment uitvoert voor een 70.000 hectare grote concessiegebied in Kameroen. Het onderzoek moet vaststellen dat geen bijzondere natuur of cultuurwaarden verloren gaan. Het concessiegebied van Herakles ligt pal naast nationale parken en bosreservaten.  Ook wilden de klagers dat het bedrijf problemen omtrent de landeigendomsrechten netjes regelt.

Herakles heeft in juni al bekendgemaakt dat ze uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de impact die de productie van palmolie zal hebben op de regio. Ook zou er volgens het bedrijf in goed overleg met de overheid van Kameroen zijn gehandeld. Het gebied waar het om gaat, een gebied groter dan het Waddengebied in Nederland, zou volgens het persbericht al lang geleden ontbost zijn en sindsdien gebruikt voor landbouw. Het bedrijf zegt tevens te investeren in ontwikkelingsprojecten in de regio, van onderwijs tot zorg en infrastructuur.

Opgestapt

In verband met de klachten heeft de RSPO Herakles verzocht om de werkzaamheden in Kameroen op te schorten. Hierop heeft Herakles aangekondigd dat het bedrijf, dat lid is sinds 2008, uit de RSPO te stapt. Het WNF gelooft nog steeds in de productie van duurzame palmolie in Kameroen. “Maar dat is alleen mogelijk als het wordt geproduceerd op een verantwoorde manier, op basis van RSPO regels”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.

Nederland is in Europa de grootste verwerker van palmolie. Slechts 10 procent van de wereldproductie van palmolie is ‘verantwoord’ of ‘duurzaam’. Het product wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt, maar ook in zeep en andere verzorgingsproducten.

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer!

Steun Wereldburgers.TV ook door ons te volgen op Facebook en Twitter